l'any econòmic

De la guerra comercial a la dels Pressupostos

La pugna entre els EUA i la Xina amenaça una economia que està en fase de desacceleració

zentauroepp40951465 file   in this nov  9  2017  file photo  u s  president dona181224175850

zentauroepp40951465 file in this nov 9 2017 file photo u s president dona181224175850 / ANDY WONG

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El proteccionisme de Donald Trump segueix amenaçant el conjunt de l’economia internacional. El següent episodi pot ser una guerra comercial entre els EUA i la Xinaque ja ha començat de forma més larvada, i que pot desencadenar-se del tot, ja que el termini que s’han imposat per arribar a un acord s'acaba el 31 de març que ve.

És una de les amenaces més serioses a una economia que està en fase de desacceleració, certificada per organitzacions com l’OCDE, que agrupa els 34 països més industrialitzats del món, tot i que ningú s’atreveix a assegurar encara si es tracta d’un descans en el camí per seguir després la remuntada o l’avantsala d’una nova crisi global.

L’exercici en què fa 20 anys de l’euro comença amb la convivència amb un altre tipus de divises, les criptomonedescom el bitcoin, però que, en tot cas, siguin una bombolla o no, han perdut molt de l’aire que les va alimentar el 2017. I amb menys contribució positiva del petroli després que el càrtel de països exportadors, l’OPEP, i altres productors aliens al càrtel, com Rússiaacordessin reduir l’oferta mundial en uns 1,2 milions de barrils diaris amb l’entrada del nou any perquè en pugi el preu.

Final de la compra de deute

A això s’hi suma el final de la política monetària atípica del Banc Central Europeu (BCE) amb la compra de deute. Ni el cru ni els recolzaments de l’autoritat monetària actuaran com aquests famosos vents de cua que han impulsat l’economia en els últims anys i han permès la recuperació una dècada després de l’esclat de la crisi financera global.

En el pla més pròxim, les primeres setmanes del 2019 determinaran si és possible que el Govern de Pedro Sánchez tiri endavant els Pressupostos del 2019, que serien els primers propis, ja que continuen vigents els que va aprovar l’Executiu de Mariano Rajoy.

Catalunya passa una cosa semblant, amb els comptes prorrogats fins que s’arribi (si s’arriba) a un pacte per als del 2019, cosa que requerirà el recolzament de, com a mínim, els comuns.

Presidència de la Fira

Notícies relacionades

També es veurà si segueix la tendència de venda d’importants empreses catalanes, com ha passat el 2018 amb CodorniuFreixenetAbertisCellnexCirsa o Gaes. I Barcelona, on s’ha aconseguit ja renovar la cúpula de la Fira amb Pau Relat (Mat Hólding) com a president en substitució de José Luis Bonet (Freixenet), tornarà a passar una prova de foc amb el Mobile World Congress (MWC) del 25 al 28 de febrer, la fira tecnològica estratègica per a la qual es té contracte firmat fins al 2023.

A més, l’Automobile Barcelona  celebrarà al maig el seu centenari. en un moment en què guanyen terreny els vehicles elèctrics i la mobilitat sostenible, i s’estrenarà ITMA, la fira més important del món del sector tèxtil.