Segons CCOO

Espanya és el cinquè país amb menor absentisme laboral de la UE

Un informe de CCOO constata que les baixes fraudulentes únicament representen el 4% del total

undefined44901556 labourers apply cement as they carry out construction work o180905114401

undefined44901556 labourers apply cement as they carry out construction work o180905114401 / KHALED DESOUKI

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els treballadors espanyols són dels que menys falten a la feina a Europa per motius de salut. O almenys així ho declaren al ser preguntats. Segons recull un informe publicat aquest dimarts per CCOO i partint de dadesd’Eurofund, el 72,7% dels assalariats espanyols van afirmar no haver faltat a la feina per malaltia l’últim any. Són els cinquens que menys falten, gairebé 20 punts per sobre de la mitjana europea. A la UE, el 55% dels empleats afirmen no haver-se personat en el lloc de treball almenys un dia per motius de salut.

Les xifres d’Eurofund revelen una tendència inversament proporcional entre nivell de renda dels països i absentisme. És a dir, a més riquesa i estat del benestar, més es falta a la feina. Això explica que entre els més ‘absents’ hi hagi els finlandesos, els danesos, els suecs, els noruecs i els alemanys, i entre els que menys, els romanesos, els portuguesos, els macedonis i els montenegrins.  

L’informe de CCOO estima que únicament el 4% de les baixes per incapacitat temporal són fraudulentes. Aquesta dada desmenteix el facilitat recurrentment per altres òrgans d’estudi, que el xifren en el 41%. La diferència sorgeix del mètode fet servir. D’una banda, el sindicat divideix el nombre d’inspeccions que finalitzen amb un dictamen de frau sobre el total de persones amb una baixa. De l’altra, el 41% representa el nombre d’inspeccions que acaben amb una resolució que les qualifica de fraudulentes sobre el total d’inspeccions realitzades, una minoria. El 2014, últimes dades facilitades per la central, el nombre d’actuacions realitzades va representar el 10,2% sobre el total de persones de baixa.

Una dada que recull CCOO per contradir l’afirmació de l’augment del frau és la que ofereix l’enquesta nacional de condicions de treball de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), els últims registres de la qual fan referència el 2015. Segons aquest estudi, el 41% dels treballadors van afirmar haver anat a treballar estant malalts en els últims 12 mesos, mentre que el 2010 va ser del 35%.

Sense diferències entre el públic i el privat

Notícies relacionades

Si un treballador està al sector públic o en el privat no és una variable rellevant per explicar un absentisme més elevat. Segons les dades de l’última enquesta de població activa (EPA), l’absentisme va ser del 2,5% en els dos àmbits.

El cost que les empreses abonen per a les prestacions per incapacitat temporal dels seus treballadors ha disminuït lleugerament en l’última dècada. Segons les dades del tercer trimestre d’aquest 2018, publicades aquest dimarts per l’INE, les empreses van abonar el 12,1% del total del cost per treballador per finançar les baixes per incapacitat temporal. Això es tradueix en 303,7 euros de mitjana. Una xifra lleugerament inferior en termes relatius respecte al mateix trimestre del 2008, quan hi destinaven el 12,9%.