Salut laboral

El nombre de malalties contretes al treball augmenta el 14,6%

Els comunicats mèdics amb i sense baixa registrats fins al juliol ascendeixen a 15.257, sent el personal de neteja la professió més afectada

limpiadora

limpiadora

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

El nombre de comunicats mèdics per malalties professionals ha crescut el 14,6% fins al juliol d’aquest any, després d’haver-se declarat fins a un total de 15.257 malalties en aquest període, segons dades del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social. D’aquests, han crescut lleugerament més els informes sense baixa, un total de 8.100 i que representen el 53,1%, que els que sí que van tenir baixa, un total de 7.147 (46,9%).

La professió que concentra un major nombre de malalties derivades de l’activitat professional és la del personal de neteja, que en els set primers mesos de l’any ha registrat 1.279 parts, pràcticament la meitat amb baixa i l’altra meitat sense. Aquesta activitat es caracteritza per l’alta presència femenina, la qual cosa es reflecteix en les dades de malalties, sent el 90,1% parts de dones.

Respecte a l’edat, les dades posen en relleu que s’han registrat més malalties professionals en els treballadors que tenen entre 40 i 44 anys, que han registrat el 18,7% del total de parts. I per territoris, la comunitat autònoma on més comunicats mèdics laborals s’han registrat durant aquests set mesos ha sigut València, amb el 17,8%, és a dir, 2.723 parts. Catalunya n’ha sigut la segona, amb 2.095 o el 13,7%.

Notícies relacionades

Des d’UGT han alertat sobre la persistent “invisibilitat” a Espanya dels càncers d’origen laboral, amb referència als 14 declarats durant els set primers mesos de l’any, nou d’ells relacionats amb l’amiant.

La proporció del 46,9% de comunicats mèdics per malaltia professional que van acabar derivant en una baixa trenca, amb les dades fins al juliol, una tendència ascendent. Des de 2013 el nombre de baixes havia augmentat tres punts en quatre anys, del 45,2% del 2013 fins al 48,2% del 2017. Una proporció que ha sigut ressaltada també per UGT en el seu comunicat, atribuint l’esmentat “alt percentatge” a possibles “pràctiques indegudes”, tant de les “empreses com de les Mútues”.