PREVISIONS SOBRE L'OCUPACIÓ
Treballadors més humans
Les ocupacions més resistents a l'automatització són les de contingut social i emocional
Canvis de tasques, formació contínua i pauses enmig de la carrera seran la norma, segons els experts

zentauroepp42526113 economia181129195048 /
Els llocs de treball que emergiran de l’actual onada d’automatització del treball tindran un alt component humà. Les tasques que requereixen unareflexió complexai es basen enhabilitats socials, emocionals i estètiques, no les podran dur a terme robots o intel·ligències artificials. Per aquesta raó, aquestes capacitats “complementàries” a les que tenen les màquines seran les guanyadores al mercat laboral del futur.
Aquesta és, en essència, la predicció formulada ahir pels experts reunits a Barcelona en el debatEl futur del treball en l’era digital, organitzat pel BBVA, Open Mind i El Periódico.
“No hauríem de parlar de la carrera de l’home davant la màquina, sinó de la carrera de l’home amb la màquina”, va dirRafael Doménech, responsable d’Anàlisi Macroeconòmica BBVA i professor d’Economia a la Universitat de València. “Es tracta de potenciar les habilitats complementàries a la tecnologia”, va precisar.
“Les capacitats més valuoses són la intel·ligència emocional, la compassió, la capacitat d’escoltar, el lideratge, i l’habilitat per ser inclusius i cocrear”, va afirmarAlison Maitland,periodista autora del llibreFuture work.
Llocs de treball a l’alça
Maitland va observar que entre els llocs de treball a l’alça hi ha diversos que posen el seu focus en la relació amb les persones: serveis al consumidor, gestió de xarxes socials, formació, etcètera. Per exemple, per convèncer els consumidors a comprar en una botiga física en lloc de fer-ho a internet, es busquen persones capaces de dissenyar“experiències humanes”en els espais.
"És cert que també es cerquen tecnòlegs experts en dades, intel·ligència artificial, robòtica, comerç ‘online’ o ‘blockchain’ [el programa darrere de les monedes digitals]; no obstant, probablement d’aquí dècada es necessitaran tecnòlegs experts en altres camps", va dir Maitland.
Doménech i Maitland van coincidir que la vida quotidiana dels treballadors canviarà molt. “Les empreses ja busquen treballadors de qualsevol lloc del món. Hi ha una part creixent de freelance i treballadors ocasionals i independents”, va observar Maitland.
“Imagina una organització sense jerarquia, en la qual pots decidir quan i on treballar, que vol que siguis el que ets, no el que la cultura corporativa dicta, que valora la teva creativitat i et compensa per les teves idees exitoses”, va dir Maitland, descrivint el cas deConsenSys, una espècie d’incubadora de ‘start-ups’ de Nova York que segons l’experta podria ser un model per a l’empresa del futur.
Aprendre a aprendre
Notícies relacionadesMaitland i Doménech van cridar a polítiques educatives que ajudin les persones a“aprendre a aprendre”, perquè la rotació de llocs de treball serà la norma. “Resiliència, iniciativa i pensament crític seran crucials”, va sentenciar Maitland. “La xarxa de contactes amb organitzacions, sectors i països diferents a aquells on un es troba serà fonamental perquè alguns d’aquests contactes es convertiran en molt importants a mesura que el mercat canviï”, va afegir.
“Quan visquem 100 anys, no tindrà sentit repartir la vida en tres fases: m’educo, treballo i descanso. No només la formació serà una cosa contínua durant la feina. Sinó que també serà interessant tenir descansos enmig de la carrera”, va aventurar Doménech. “Tindrempauses per rejovenir i aprendre”, va concloure Maitland.
El BBVA, Open Mind i El Periódico aposten per la reflexió sobre els canvis socials
<span style="font-size: 1.6rem;">L’acte <em>El futur del treball en l’era digital </em>forma part d’una iniciativa impulsada pel BBVA i El Periódico per reflexionar sobre els principals reptes de la societat actual. L’any passat, el projecte va abordar el concepte de <a href="https://www.elperiodico.com/es/ciencia/20171107/bbva-open-mind-cientificos-vislumbran-eclosion-vida-exponencial-6408603" target="_blank">vida exponencial</a>, és a dir, el canvi en aspectes fonamentals de la vida impulsat per la tecnologia. En particular, es van abordar els riscos que la tecnologia planteja per a la <a href="https://www.elperiodico.com/es/sociedad/20171102/sobrevivira-la-especia-humana-al-siglo-xxi-6379055" target="_blank">supervivència</a> en conjunt de l’espècie humana.</span>
- EL PROTAGONISTA DEL CLÀSSIC Lamine Yamal, el fenomen que desborda les precaucions: independitzat, xofer del club i una amistat amb Morad
- L’escola d’hostaleria deixarà de fer classes a partir de l’estiu
- Prova popular Luis Enrique corre a Barcelona per la seva filla Xana en una edició multitudinària de la Cursa d’El Corte Inglés
- Al Centre "De premi": el bar de Sabadell aclamat per les seves patates braves
- La nova vida de Lamine Yamal
- Molts ho confonen amb fatiga: així comença la insuficiència cardíaca que afecta 700.000 espanyols
- Barcelona 4 Reial Madrid 3 Un Barcelona salvatge sepulta el Madrid i obre una nova era
- Al peu de Collserola La Fiscalia investiga la instal·lació de barracons en un parc protegit de Sarrià
- Successos Detingut un conductor borratxo per circular 15 km contra direcció a Olot
- Futbol El Barça es proclama campió de Lliga F i segueix amb pas ferm cap al pòquer de títols