Impost de les hipoteques

Les ministres d'Hisenda i d'Economia demanen "no demonitzar" les entitats financeres

El Govern assegura que "vetllarà" contra possibles clàusules abusives però demana a Podem no generalitzar

La formació de Pablo Iglesias demana a l'Executiu "lligar curt els bancs"

undefined45890410 ministra hacienda mara jess montero congreso diputados da

undefined45890410 ministra hacienda mara jess montero congreso diputados da

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha demanat aquest dimecres “no demonitzar ni condemnar sense més ni més” totes les entitats financeres, sinó “perseguir i condemnar” les possibles conductes abusives que puguin cometre. Així ha respost Montero a la diputada d’Units Podem, Ione Belarra, que ha demanat al Govern que les entitats financeres assumeixin amb efecte retroactiu el pagament de l’impost d’actes jurídics documentats  d’actes jurídics documentats (IAJD). El contrari, segons Belarra, “és com dir als ciutadans que s’aguantin. És com si els diu que algú que els ha robat ja no els robarà més”. La ministra ha retret a Belarra l’ús d’expressions “gruixudes” i ha respost que “no roba qui està en el marc de la legalitat” abans d’insistir a “no demonitzar” de forma general unes institucions, com la banca, que són “necessàries” en la societat.

Durant la sessió de control a l’Executiu en el ple del Congrés dels Diputats, la ministra Montero ha defensat que amb el reial decret llei que atribueix a les entitats financeres a partir d’ara el pagament de l’impost de les hipoteques l’Executiu "ha assumit la seva responsabilitat i també l’estat d’ànim de la societat". No obstant –ha afegit la ministra– els canvis normatius en fiscalitat no es poden aplicar amb caràcter retroactiu.

Calviño també defensa el sector

En una qüestió posterior, plantejada per la diputada d’Units Podem Lucía Martín a la ministra d’Economia, Nadia Calviño, aquesta ha insistit a "no demonitzar" el sector ni negar el servei que presten a l’economia. "Es tracta d’un sector sotmès a regulació i a supervisió nacional i comunitària", ha dit Calviño, abans de referir-se a la "determinació" del Govern d’avançar en la defensa dels consumidors a través de la futura autoritat de defensa del client, de la pròxima autoritat macroprudencial per evitar la formació de bombolles financeres i de la nova llei de crèdit hipotecari, en tramitació parlamentària.

Retret al PP

Notícies relacionades

La titular d’Hisenda també ha atès una pregunta del diputat del PP Ricardo Tarno sobre com pensa garantir el Govern que les entitats financeres no repercutiran el cost de l’impost de les hipoteques a les famílies. Segons Montero, el Govern "vetllarà" perquè això no passi a través de la futura autoritat de defensa del client financer "i perseguint, com sempre, que no es faci ús de clàusules abusives tant per la política de vivenda com per la de consum".

La ministra d’Hisenda ha retret al diputat del PP que la seva formació reclami ara la supressió de l’impost d’actes jurídics documentats. "¿Per què s’indignen ara, quan el paguen els bancs, i no ho van proposar abans, quan el pagava la gent?", ha etzibat Montero al diputat popular, que havia argumentat que, d’una manera o una altra, l’acabaran assumint les famílies, en forma d’un encariment de les hipoteques.