Convocada el 12 de desembre

El Govern confia a assolir un acord amb els funcionaris per evitar la vaga

La portaveu de l'Executiu català, Elsa Artadi, es reafirma en les limitacions de la llei d'estabilitat pressupostària per no abonar les extres

funcionarios-iac

funcionarios-iac / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal / Gabriel Ubieto

El Govern de Quim Torra confia a assolir durant les pròximes setmanes un acord amb els sindicats per evitar la vaga general de funcionaris, convocada a Catalunya per al pròxim 12 de desembre. Així ho ha expressat aquest dimarts la portaveu de l'Executiu català, Elsa Artadi, en la reunió posterior al consell de Govern. "Queden encara dies fins a la vaga, seguirem treballant des d'Economia i Polítiques Digitals per trobar un acord", ha declarat. Per la part sindical, fonts consultades tant deCCOOcom d’UGTneguen, després de la convocatòria de la vaga, cap contacte per part del Govern.

La portaveu del Govern ha reconegut "un problema" amb els funcionaris catalans, a qui la Generalitat els deu dues pagues extres, retirades en els anys 2013 i 2014. La suma total ascendeix a 1.100 milions d'euros, una quantia que implica que no "ho podem tornar tot de cop perquè hauríem de retallar en serveis bàsics", segons ha afirmat Artadi en la roda de premsa.

Notícies relacionades

La consellera de la Presidència s'ha reafirmat en l'argument sostingut fins ara pel Govern per a la no devolució de les pagues pendents als treballadors públics catalans: els límits de la llei d'estabilitat pressupostària. La dirigent catalana ha tornat a sol·licitar a Pedro Sánchez per poder abonar les pagues abans de finalitzar l'any la "flexibilització del sostre de despesa". Una demanda que ja va fer a l'octubre el conseller de Polítiques Digitals i Administració, Jordi Puigneró, a la ministra Meritxell Batet, sense aconseguir resposta afirmativa. 

La vaga del 12 de desembre està convocada per CCOO i UGT després de rebre l'última proposta del Govern de retornar progressivament les pagues extres fins a l'any 2026. Aquest calendari de retorn no contemplava la devolució de cap quantia fins a l'any 2019, una cosa que incompleix amb el compromís per escrit assolit entre l'anterior Executiu català i els sindicats el juliol del 2017.