sector públic

Els funcionaris catalans aniran a la vaga el 12 de desembre

CCOO i la UGT veuen "insultant" la proposta del Govern de recuperar les pagues extres pendents en vuit anys

zentauroepp45087968 barcelona 18 09 2018  econom a   reuni n de sindicatos y gen180918114012

zentauroepp45087968 barcelona 18 09 2018 econom a reuni n de sindicatos y gen180918114012 / RICARD CUGAT

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Els funcionaris catalans aniran a la vaga el 12 de desembre. CCOO i laUGT han convocat la protesta davant de la "insultant” última proposta de la Generalitat Generalitat de retornar les pagues extres del 2013 i 2014 progressivament fins al 2026. La convocatòria afecta250.000 empleats de tot el sector públic, des d’administratius fins a metges i bombers i, de moment, és el colofó d’un final d’any amb intensa activitat sindical entre els treballadors públics. Des de sanitaris del sector concertat, fins a administratius de justícia, passant per mestres, algunes són les vagues que precediran la protesta general prevista per al dia 12 de desembre.

"Governar és prendre decisions i prioritzar. Que després de tants anys no hagin trobat el moment [de retornar les pagues] ens sembla insultant", ha afirmat el representant de CCOO, Joan Maria Sentís. La seva homòloga d’UGT, Encarna Fernández, ha anunciat l’inici d’una ronda de contactes amb els diferents grups parlamentaris per pressionar el Govern, i els dos representants han insistit que no s’asseuran a cap nova Mesa General de la Funció Pública amb la Generalitat si aquesta no retira l’últim calendari de retorn, que preveia terminis progressius que culminaven el 2026.

La suma total de les pagues que es deuen als funcionaris catalans ascendeix a 1.100 milions d’euros, i són els únics de totes les autonomies que no han recuperat aquestes pagues endarrerides. Dimarts, CCOO i la UGT ja han anunciat una concentració de delegats a la plaça Sant Jaume de Barcelona, davant el Palau de la Generalitat, coincidint amb una reunió prevista del Govern.

Pendents de la IAC

Notícies relacionades

LaIAC, l’altre sindicat amb més representativitat entre el col·lectiu de treballadors públics, no secunda fins ara les protestes, però no descarta acabar afegint-s’hi, segons traslladen fonts del sindicat. Aquest dimarts tenen una reunió interna en la qual debatran respecte a l’esmentada possibilitat.

Un dels punts que allunya la IAC de la convocatòria de CCOO i la UGT és el fet que el 29 de novembre hi ha convocada una vaga general a Catalunya en el sector de l’ensenyament. La IAC, amb minoria a la Mesa de la Funció Pública però majoria entre determinats col·lectius, com el de mestres, hauria preferit unir les dues convocatòries un mateix dia de vaga. Per la seva banda, CCOO i la UGT han justificat la data del 12 de desembre per no associar les reivindicacions de la globalitat de treballadors públics amb les concretes d’un col·lectiu. 

Temes:

Generalitat