Conflicte laboral

El Govern ofereix tornar la paga extra pendent als funcionaris en vuit anys

Els sindicats descarten qualsevol opció que no prevegi començar a cobrar-les aquest 2018

zentauroepp44279668 jordi puignero181029191557

zentauroepp44279668 jordi puignero181029191557 / JOAN CORTADELLAS

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

En vuit anys. La Generalitat ha ofert als sindicats recuperar les pagues extres pendents del 2013 i 2014 en vuit anys. Això ha provocat que els representants dels treballadors s’aixequin de la Mesa General de la Funció Pública sense pactar un calendari detallat.

La proposta del conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, no contempla el retorn de ni un euro de les extres abans d’acabar aquest 2018. De fet, el calendari proposat va del 2019 al 2027. Des de la conselleria argumenten que amb els actuals límits de la llei d’estabilitat pressupostàriano poden emprendre els esmentats pagaments.

El resultat de la reunió d’aquest dimecres arribava plantejada per les parts com la crònica d’un desacord anunciat. Els arguments de la conselleria per restituir un dret que els treballadors públics de la resta de comunitats autònomes ja han recuperat no han variat respecte a altres negociacions.  Ja ho anticipava la versió que va donar Puigneró el 18 d’octubre passat després de reunir-se la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet. "Lamento que el Govern del partit socialista no hagi tingut més bona predisposició", va afirmar al seu dia el conseller.

Notícies relacionades

Fins que el Govern no elabori i aprovi uns nous pressupostos que incorporin una partida específica per a tal matèria, els funcionaris catalans difícilment veuran en el seu compte corrent les nòmines retirades durant els primers anys de la crisi. Els sindicats denuncien que, malgrat les circumstàncies presents, aquest greuge comparatiu amb altres territoris fa anys que s’acumula i retreuen al Govern que, el juliol del 2017, es va comprometre a retornar com a mínim el 10% de la paga extra del 2013. Una cosa que fonts de la conselleria reconeixen que és pràcticament impossible que succeeixi.  

Els sindicats han rebutjat el calendari de retorn presentat per la conselleria al no contemplar cap retorn abans del 2019 i no acceptaran, segons reiteren, cap altra de futura que no incorpori l’esmentat escenari.