NOVA CASA

Amazon divideix la seva segona seu entre Nova York i Virgínia

El gegant tecnològic rebrà subsidis fiscals

El CEO d’Amazon, Jeff Bezos, durant una conferència, el setembre passat a Santa Monica (Califòrnia).

El CEO d’Amazon, Jeff Bezos, durant una conferència, el setembre passat a Santa Monica (Califòrnia). / AP / REED SAXON

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Després de mesos de publicitat gratuïta en un procés de competició que a vegades ha semblat un concurs de televisió realitat i després de tenir un controvertit accés a dades i informació municipals i estatals sobre ocupació i infraestructures d’almenys vint ciutats dels Estats Units, Amazon ha oficialitzat la selecció de la seva segona seu, els anomenats HQ2. Tal com ja havien avançat diversos mitjans de comunicació i s’ha confirmat aquest dimarts, el gegant tecnològic fundat per Jeff Bezos dividirà aquests HQ2 entre Long Island City, al barri de Queens, a Nova York; i Crystal City, un suburbi d’Arlington, aVirgínia, a prop de Washington DC. També la ciutat de Nashville, a Tennessee, acollirà noves instal·lacions d’Amazon destinades a operacions i logística.

La pugna per aconseguir la nova seu d’Amazon, que ara repartirà entre Nova York i Virginia la creació promesa de 50.000 llocs de treball i la inversió de 5.000 milions de dòlars en construcció i altres inversions, ha sigut intensa. Va arrencar amb 238 candidatures presentades l’any passat, de les quals després d’una tria al gener van quedar finalistes 20. Finalment Bezos s’ha decidit per dos punts a la costa est, que segons ha dit en un comunicat permetran a l’empresa“atraure talent de primera classe”.

Ajuts fiscals i suspicàcies

Notícies relacionades

El procés no acaba sense controvèrsies. Cap d’elles és tan evident com el fet que tant l’estat de Nova York com el de Virgínia ofereixen més de 2.000 milions de dòlars en incentius fiscals perquè Amazon s’hi instal·li, una de les corporacions més valuoses del país i també una de les assenyalades per utilitzar estratagemes fiscals per reduir els impostos que aporta a les arques públiques.

L’arribada del gegant a les dues ciutats, a més, és vista amb suspicàcia per molts veïns, especialment a Long Island. Temen problemes com la pujada de preus de la vivenda congestió de trànsit i transport públic que ja s’han viscut a Seattle, on es manté la seu central d’Amazon, i en altres urbs que acullen gegants de Silicon Valley.