Sentència hipoteques

Rivas continuarà malgrat el canvi en la llei: «No pot ser que la meitat de veïns paguin i l'altra meitat, no»

La localitat va posar tres recursos davant del Suprem, tres han sigut favorables i els altres tres no ho seran

Els serveis jurídics de l'ajuntament es plantegen demanar la nul·litat del ple i anar al Constitucional

zentauroepp45535274 rivas vaciamadrid181022160502

zentauroepp45535274 rivas vaciamadrid181022160502 / Kiko Huesca

2
Es llegeix en minuts

Rivas-Vaciamadrid continuarà la seva lluita contra la banca i en favor dels ciutadans. El poble madrileny que va emetre la denúncia que va posar en perill els bancs al determinar que serien ells els que havien d’assumir el pagament del’impost d’actes jurídics documentats (AJD) en detriment dels clients assegura que, tot i que hi hagi un canvi en la llei, ells seguiran amb la seva batalla perquè no volen que Rivas sigui un "oasi judicial" davant la resta de la societat perquè hi ha una sentència que "va declarar nul l’article".

El president del Govern ha anunciat que el Govern canviarà la llei perquè l’impost d’actes jurídics l’assumeixin els bancs, però no tindrà caràcter retroactiu, amb la qual cosa només afectarà les hipoteques que es facin després d’aquest canvi. I Rivas té tres sentències a favor i  tres més, que encara no s’han resolt, però que segons la decisió d’aquest dimarts del Suprem seran desfavorables al poble. "No podem tenir la contradicció que en un bloc de vivendes uns veïns paguin i d’altres no simplement perquè ho van fer 15 dies més tard. L’únic que va passar és que d’un dia per l’altre va caure la borsa i Díaz-Picazo es va posar en marxa", assegura en una conversa amb EL PERIÓDICO l’alcalde de la localitat, Pedro del Cura.

La decisió del Govern de canviar la llei és considerada per Del Cura com "el mínim" que podria passar davant d’un fet amb què suposa una "inseguretat jurídica i una indefensió molt gran". "Almenys si el poder judicial rescata la banca, que el legislatiu faci el mateix amb els consumidors", afegeix l’alcalde.

L’ajuntament de Rivas encara no ha rebut la sentència, però quan la tinguin demanaran un aclariment a l’Alt Tribunal i estudiaran demanar la nul·litat del ple d’aquest dimarts. "Hi ha molt recorregut, que unes sentències diguin blanc i d’altres negre pel mateix genera una indefensió que ens obligarà a anar al Constitucional i després si no al Tribunal de Justícia de la Unió Europea. No donem cap batalla per perduda", assegura Del Cura.

Diferència entre magistrats

L’alcalde de Rivas assenyala Díaz-Picazo com el principal responsable de tota aquesta "pirueta" al ser qui al trobar-se amb un empat tècnic entre magistrats va decidir no abstenir-se "malgrat haver treballat amb la patronal bancària". Una decisió que contrasta amb un altre magistrat, favorable als consumidors, que es va abstenir per garantir la imparcialitat perquè viu a Rivas-Vaciamadrid i ha avalat diverses hipoteques als seus fills.

Notícies relacionades

En un escrit a Picazo, aquest magistrat argumenta que s’absté per "preservar els valors de neutralitat i imparcialitat de l’òrgan jurisdiccional i, sobretot, la imatge externa que en relació amb aquests valors ha d’oferir tot tribunal perquè no resulti trencada la confiança social en l’administració de justícia".

"És inaudit que un jutge s’abstingui perquè la imatge de la justícia no es corrompi i que Díaz Picazo digui alegrement que ell vota en contra perquè no hi hagi empat com a argument jurídic, no pot ser", conclou Del Cura.