Salut laboral

La proporció d'accidents laborals mortals va baixar el 2,3% fins a l'agost

El nombre de sinistres amb almenys un mort registrats en els vuit primers mesos de l'any va ser de 419 víctimes

undefined44901556 labourers apply cement as they carry out construction work o180905114401

undefined44901556 labourers apply cement as they carry out construction work o180905114401 / KHALED DESOUKI

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

La proporció d’accidents laborals que van acabar amb la mort d’un treballador va baixar el 2,3% fins al mes d’agost del 2018, comparat amb el mateix període de l’any anterior. És a dir, tot i que hi va haver catorze morts més, respecte al nombre total d’afiliats –en augment–, la proporció és menor.  La xifra total de sinistres amb víctima mortal va ser, fins a l’agost de 419 persones, segons les dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball.

El nombre total d’accidents laborals registrats oficialment va ascendir en els vuit primers mesos de l’any a 482.449, l’1,2% menys en termes absoluts que en el mateix període de l’any passat. D’aquests, el 83%, és a dir, un total de 399.312, van acabar causant baixa. Si bé el nombre total d’accidents va descendir, aquells que van acabar amb una baixa van augmentar, concretament, el 3,6%.

La gran majoria dels accidents, el 99,8%, van ser qualificats pels tècnics del Ministeri com a "lleus". Són els homes els que tendeixen a registrar més comunicats, concentrant el 67,5% del total d’accidents laborals, tot i que les dones tendeixen més a patir accidents en el camí d’anada o tornada de la feina.

En proporció amb el nombre d’afiliats de la seguretat social en actiu en el mercat laboral, el sector que més sinistralitat va registrar fins a l’agost va ser el de les indústries manufactureres, 2,8 vegades més que la mitjana. També és on més ha augmentat la sinistralitat, el 9,9%. Al contrari, on més s’ha reduït en els primers vuit mesos de l’any ha sigut en l’administració pública, amb un descens del 7,6%. No obstant, és en les activitats administratives del sector privat on menys accidents es produeixen, gairebé el 30% menys que la mitjana.

Notícies relacionades

La distribució dels accidents laborals amb conseqüències mortals va deixar unes estadístiques lleugerament diferents que entre el total de sinistres. Segons l’índex d’incidència, és a dir, tenint en compte el pes en nombre de treballadors de cada sector en l’economia, el sector agrari va ser el que més en va concentrar, tres vegades més que la mitjana. Ara bé, respecte al mateix període de l’any anterior, la sinistralitat es va reduir l’11%, gairebé en la mateixa proporció que en la construcció, el segon sector més perillós.

Per territoris, la comunitat autònoma que més proporció d’accidents laborals va concentrar van ser les Balears, 1,5 vegades més que la mitjana, tot i que la principal relació de sinistres mortals va ser a Ceuta, en una proporció 2,6 vegades superior a la mitjana.