Aniversari 1-O

Buch nega les càrregues policials contra els independentistes

El conseller d'Interior afirma que els Mossos van actuar per mantenir els cordons de seguretat

jregue44518194 el conseller d interior miquel buch amb el director de la 180802124722 / Ainoa Blaya

jregue44518194 el conseller d interior  miquel buch  amb el director de la 180802124722
zentauroepp45250124 180929124716

/

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha negat que els Mossos d’Esquadra efectuessin ahir càrregues contra els independentistes durant les manifestacions de signe contrari que es van celebrar a Barcelona i ha assegurat que el que van fer els agents va ser “aguantar els cordons policials”. En declaracions a Catalunya Ràdio i RAC1, el conseller ha admès que “tots hem de fer autocrítica” després del que va passar ahir, i ha demanat a la CUP que “aclareixi si opta per la via de la violència”, perquè ha dit que “gent amb estelades pegant a altres (de diferent ideologia), això no ens ho podem permetre. Fins divendres havíem arribat fins aquí sense cap imatge d’aquestes”. El conseller ha acusat els cupaires de “falsejar la realitat”.

Els Mossos van carregar aquest dissabte contra els independentistes que pretenien boicotejar una manifestació de l’associació de policies nacionals i guàrdies civils Jusapol que anava a concloure amb un homenatge als agents d’aquests cossos que van participar en l’Operació Copèrnic de l’1-O de l’any passat.

La policia catalana va detenir sis independentistes en el transcurs dels xocs, en els quals els sobiranistes van llançar als agents pols de colors, ous i altres objectes, i van intentar trencar els cordons policials. “Espero que allò d’ahir fossin actes fortuïts per una minoria”, ha assenyalat el conseller, que ha destacat que no “se m’ha passat pel cap dimitir”, tal com li va demanar ahir la CUP.

Avalar la violència

“El que sí que se m’ha passat pel cap és que Carles Riera (diputat de la CUP) o la CUP ens expliquin si han canviat l’estratègia, si avalen la violència i que es trenquin els cordons policials”, ha dit Buch. Tot i que s’ha mostrat disposat a “valorar les actuacions” dels Mossos i a “revisar els protocols” que siguin necessaris, ha defensat que amb l’actuació d’ahir de la policia catalana “vam aconseguir que no hi hagués enfrontaments”.

Notícies relacionades

Malgrat tot, ha anunciat que identificaran “els agents que no van actuar reglamentàriament, ho fem sempre” i ha admès que els cops de porra per sobre de la cintura “és una pràctica que per protocol no s’ha de fer”. “Si s’hagués trencat el cordó policial, el procés hauria pres una altra índole”, ha afirmat el conseller, que ha admès que “la violència no ens ajuda res” i ha criticat que “ahir hi havia una minoria que volia provocar mals majors que haurien pogut fer molt mal al país”. 

Des de la CUP han continuat caient-li crítiques del conseller. Poble Lliure, una de les principals organitzacions dins de la CUP, ha reclamat la destitució de Buch al considerar que "la policia de la Generalitat ha reprimit violentament el moviment republicà mentre protegia i permetia la manifestació feixista". També s’ha afegit als retrets Ada Colau. L’alcaldessa de Barcelona s’hi ha mostrada "preocupada" al veure que Buch "nega la realitat" i li ha reclamat que obri una investigació sobre l’ocorregut.