Debat

Un cicle de conferències per estudiar causes i efectes de la crisi

El Cercle d'Economia, EuropeG i el Cidob organitzen una sèrie de sessions que clausurarà al desembre el governador del Banc d'Espanya

zentauroepp45028160 barcelona 13 09 2018 economia presentaci n ciclo 10 a os de 180914154348

zentauroepp45028160 barcelona 13 09 2018 economia presentaci n ciclo 10 a os de 180914154348 / RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La crisi i les seves onades expansives. El Cercle d’Economia, EuropeG i el Cidob han organitzat un cicle de conferències en les quals s’analitzaran les causes i efectes de la gran desfeta financera, que va esclatar el 2008. Sota el lema '10 anys de la caiguda de Lehman Brothers',  es debatran les conseqüències d’aquesta crisi, la més gran en més de 80 anys, mitjançant un cicle de conferències que clausurarà el governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, el pròxim 14 de desembre.

Aquest divendres, en roda de premsa, el director d’EuropeG –una de les entitats organitzadores– i exconseller d’Economia, Antoni Castells, ha explicat que es discutirà sobre què s’ha après durant aquest període i si s’han corregit les causes que van generar el desequilibri, prenent com a element d’unió el punt de vista europeu.

Castells ha destacat que la crisi no va tenir només efectes immediats en termesd’atur  o caiguda de l’activitat, sinó secundaris, com unes polítiques econòmiques de la UE "extremadament equivocades". A més s’han produït uns efectes a llarg termini, com ara el ressorgiment del populisme i el proteccionisme, amb el president dels EUA, Donald Trump, com a màximn exponent, "que ens obliga a revisar l’equilibri entre l’Estat i el mercat".

Si la crisi del 1929 va culminar en els anys 40 del segle passat, després d’una guerra mundial, amb el naixement del’estat del benestar; la del 2008 ha deixat al descobert "la problemàtica dels límits de la democràcia en els mercats globalitzats", ha afegit.    

El subdirector d’Investigació del Cidob, Pol Morillas, ha indicat que s’estudiarà també com s’ha reaccionat en termes de geopolítica europea. El cicle de conferències d’Economia Europea, que comptarà amb cinc sessions organitzades conjuntament pel Cercle, Cidob i EuropeG, continuarà el que es va començar l’any anterior. El president del Cercle, Juan José Brugera, ha valorat que la repetició del cicle té el "doble objectiu" d’aprofundir inquietuds compartides pels organitzadors i reforçar la voluntat de fer de Barcelona un actor actiu en el panorama europeu.

Notícies relacionades

La sessió inaugural del cicle d’aquest any anirà a càrrec del president de CaixaBank, Jordi Gual, que també hi participarà presentant el governador del Banc d’Espanya; la segona versarà sobre la resposta dels països a la crisi i sobre el descrèdit polític que va generar, amb la professora del Departament de Polítiques de la Universitat de York, Sandra León, i també amb el professor de Política Econòmica de la Universitat de Warwick, Robert Skidelsky.

La tercera s’endinsarà en les crisis de l’euro, que oferirà el conseller executiu del BBVA, José Manual González-Páramo i la professora d’Economia de l’Iese i consellera del Banc d’Espanya, Núria Mas; mentre que la quarta analitzarà els impactes que va tenir en l’economia espanyola amb l’economista Antón Costasi el president de l’Autoritat Independent de Reponsabilitat Fiscal (Airef), José Luis Escrivá.