JUNTA D'ACCIONISTES

El Corte Inglés inicia una «nova etapa» després de reordenar el consell

El president destaca que la unitat i la professionalització marcaran el futur

Gimeno renuncia al seu càrrec després d'assolir un pacte parcial amb la companyia

zentauroepp44781489 madrid  26 08 18  economia   posado del presidente de el cor180826112946

zentauroepp44781489 madrid 26 08 18 economia posado del presidente de el cor180826112946 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Josep M. Berengueras
Josep M. Berengueras

Periodista

ver +

Nova era a El Corte Inglés. La junta d’accionistes del grup més gran de grans magatzems d’Europa ha aprovat aquest diumenge iniciar “una nova etapa marcada per la unitat, la professionalització i el bon govern”. Entre altres mesures, la companyia ha decidit “professionalitzar” el consell d’administració, que patirà una “reordenació” després de la sortida (pactada) de l’expresident del grup, Dimas Gimeno. 

“La nostra prioritat és consolidar la unitat com a norma fonamental i base de la nostra fortalesa. Unitat en el Consell d’Administració. Unitat en la direcció de l’empresa. Unitat dels nostres empleats i col·laboradors”, ha assenyalat el president del grup, Jesús Nuño de la Rosa, en la seva primera intervenció com a president de El Corte Inglés.

En la nova etapa, segons ha informat l’empresa, s’apostarà per “la professionalització del consell d’administració i l’avenç cap a les millores pràctiques del govern corporatiu”. En aquesta línia, el president ha proposat l’aprovació de la junta una reordenació del consell d’administració, “amb un doble objectiu: tenir representats a tots els accionistes rellevants, i incorporar consellers independents que reforcin la professionalitat del consell”.

Així, d’una banda, s’ha aprovat la tornada a l’òrgan d’administració de Corporació Ceslar, que estarà representada per Carlota Areces; una proposta que “reforça la unitat accionarial de la companyia”, segons l’empresa. Areces va sortir del consell el 2016 després de protagonitzar la primera batalla accionarial de l’empresa.

Nou conseller

També es va aprovar la incorporació de Fernando Becker, catedràtic d’Economia i gestor d’àmplia experiència, com a conseller independent. Becker, nascut a Lleó (1955), és doctor en Ciències Econòmiques i acadèmic en la Reial Acadèmia de Doctors d’Espanya. Ha desenvolupat gran part de la seva carrera professional a Iberdrola, on ha ocupat sempre llocs d’alta responsabilitat; l’últim, com a director general corporatiu. També ha sigut president de l’Institut de Crèdit Oficial (1996-99) i ha format part del Consell d’Administració de diverses institucions com el Banc Europeu d’Inversions, el Fons Europeu d’Inversions, la Societat Estatal de Participacions Patrimonials, Argentaria, la Federació de Caixes de Castella i Lleó. També ha sigut conseller d’Economia i Hisenda de la Junta de Castella i Lleó i senador per Lleó.

Com a conseqüència d’aquestes incorporacions, el Consell d’Administració deEl Corte Inglés s’amplia a 11 membres, després de la renovació deFlorencio Lasaga, Carlos Martínez EchavarríaiCartera Mancor, representada per Paloma García Peña. També formen part del consell Cristina Álvarez Guil, Manuel Pizarro, Marta Álvarez, Shahzad Shahbaz i Víctor del Pozo Gil, a més del president, Nuño de la Rosa.

La renovació del consell ve precedida d’una negociació in extremis amb l’expresident Dimas Gimeno perquè renunciés al càrrec en el consell, un pacte que es va aconseguir dissabte al vespre.

El pacte, segons altres fonts, inclou una indemnització per a Gimeno (algunes parts la situen entre 8 i 10 milions d’euros), i aquest, a canvi, retirarà la impugnació a la reunió del consell que va acordar-ne la destitució com a president al juny. Seguiran en marxa, en canvi, altres reclamacions com la querella per suposada corrupció en el departament de Seguretat de l’empresa. El consell d’administració “va acceptar” la renúncia de Gimeno, ja la firma va informar que així s’“extingeix” tota “relació jurídica” de Gimeno amb el Grup El Corte Inglés”.

Pla estratègic comercial

Notícies relacionades

A la junta, a més, el president va explicar la posada en marxa d’un “pla estratègic per al negoci de retail” que té com objectius “aprofitar les fortaleses” que els diferencien dels competidors i “detectar oportunitats de millora en un entorn cada vegada més complex”.  Així, els tres eixos del pla seran apostar per les marques (“som el gran aparador de les marques, incloses les nostres pròpies”); l’omnicanalitat com a objectiu fonamental (“les nostres botigues, físiques o online, han de ser les millors”) i “la internacionalització com a palanca que complementi la nostra activitat actual”. En aquest últim àmbit, va obrir la porta a tornar a apostar per obertures fora del país: “Tenim vocació d’estudiar oportunitats fora d’Espanya”, ha dit el president.

Comptes aprovats

Durant el desenvolupament de la junta general ordinària s’han aprovat amb més del 99% dels vots tots els acords de l’ordre del dia. A més dels Comptes Anuals, l’Informe de Gestió i la proposta d’aplicació de resultats, així com l’Informe no Financer, corresponents a l’exercici 2017/18, s’han aprovat les renovacions de tres consellers i el nomenament de dos de nous.