CONFLICTE LABORAL

UGT presenta una demanda de conflicte col·lectiu contra Glovo

El sindicat portarà a judici l'acord d'interès professional de Deliveroo perquè el considera unilateral

undefined43769405 glovo180801141917

undefined43769405 glovo180801141917 / RICARD FADRIQUE

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Nou front obert per a Glovo. El sindicat UGT ha interposat una demanda per conflicte col·lectiu contra la plataforma al considerar que els seus col·laboradors són en realitat falsos autònoms, és a dir, treballadors per compte d’altri. Segons ha explicat aquest dimecres el secretari de Política Sindical d’UGT, Gonzalo Pino, la demanda ja ha passat per un acte de mediació que va acabar sense acord, per la qual cosa se celebrarà un judici a l’Audiència Nacional.

La presentació d’aquest conflicte col·lectiu obeeix a un canvi d’estratègia del sindicat, que veia com les demandes presentades per col·laboradors de les plataformes acabaven sempre en acord abans del judici, ja que l’empresa oferia una compensació que triplicava l’eventual indemnització en cas de sentència, la qual cosa impedia crear jurisprudència.

Ara "no apareix la cara del treballador, apareix la cara del sindicat", ha explicat Pino, que ha afegit que l’objectiu final és "demostrar que els treballadors de les plataformes, en aquest cas Glovo, són treballadors per compte d’altri i no per compte propi".

Front contra Deliveroo

A més, UGT es planteja impugnar l’acord d’interès professional firmat entre Deliveroo i l’associació ASOriders –creat per la mateixa empresa i al qual els ‘riders’ o repartidors estan obligats a afiliar-se per poder treballar– a l’entendre que té l’únic objectiu de donar aparença que són treballadors autònoms.

Aquest canvi d’estratègia arriba davant dels resultats de la plataforma Tu Respuesta Sindical YA, posada en marxa l’any passat per atendre la "problemàtica" que envolta les plataformes digitals, a l’oferir als treballadors informació i suport sense haver de contactar directament amb els sindicats, dels quals defugen per por de les represàlies.

El "resultat satisfactori" de la plataforma ha permès conèixer la manera de treballar d’aquestes empreses a través de les 1.047 sol·licituds d’informació presentades relatives a les formes de pagament, canvis en les aplicacions o quilòmetres recorreguts.

Notícies relacionades

De fet, el sindicat comença a posar en marxa seccions sindicals en algunes plataformes davant de les demandes rebudes a través de la plataforma del sindicat, una cosa que celebra perquè "per primera vegada hi ha treballadors que estan disposats a donar la cara davant de la situació de precarietat" que viuen.

També amb l’objectiu de denunciar aquesta situació, el sindicat preveu convocar mobilitzacions en totes les plataformes el mes de novembre, mentre reclama l’actuació del nou fiscal per a la defensa dels drets laborals.