AVANÇ DE L'INE

L'economia va créixer un 0,6% en el segon trimestre

Aquesta taxa és una dècima menys que els tres trimestres precedents

 

  / NURIA PUENTES

3
Es llegeix en minuts
Efe / Madrid

L’economia espanyola va créixer un 0,6% en el període abril-juny, de manera que va reduir una dècima el ritme de creixement dels tres trimestres precedents, pel menor dinamisme del consum i la inversió en construcció i malgrat el repunt de la inversió empresarial.

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha comunicat avui l’avanç del PIB, que haurà de confirmar el pròxim 28 de setembre, i que situa l’avanç trimestral una dècima per sota del previst pel Banc d’Espanya en el seu butlletí econòmic del 27 de juny passat.

La variació interanual del PIB en el període abril-juny va ser del 2,7% (tres dècimes per sota de la comptabilitzada en el trimestre precedent), un avanç sustentat en la demanda nacional, que va aportar 2,9 punts, ja que l’exterior va restar 0,2 punts.

Moderació de la taxa interanual

L’ocupació va augmentar un 0,8% en taxa trimestral, tres dècimes superior a l’alça del trimestre precedent, mentre que en taxa interanual va moderar una dècima el seu creixement, fins al 2,5%, fet que suposa un increment net d’aproximadament 448.000 llocs de treball equivalents a temps complet en un any.

De tornada a les dades trimestrals, es va moderar cinc dècimes el consum de les llars (fins al 0,2%) un comportament a la baixa que també van experimentar les institucions sense ànim de lucre (1,3 punts, fins al 0,6%), mentre que les Administracions el van accelerar (dues dècimes més fins al 0,7%).

Millora en la inversió

Per la seva banda, la inversió va millorar 1,8 punts (fins al 2,6 %) empesa per la inversió empresarial, que va passar de caure l’1,6% a disparar-se al 5,5%, mentre que la construcció es va moderar 1,3 punts fins a l’1,1%.

Quant a la demanda exterior, les exportacions van disminuir un 1%, davant l’alça de l’1,3% del trimestre precedent, i les importacions van caure un 0,3%, davant l’augment també de l’1,3%.

Respecte a l’any anterior, només la inversió va dinamitzar el creixement, al pujar un 5,6%, impulsat per la inversió empresarial i, en menor mesura, per la construcció, mentre que el consum es va moderar quatre dècimes fins al 2,2%, llastat per les llars i les institucions sense ànim de lucre.

D’aquesta manera, l’INE explica que s’observa una menor aportació de la demanda externa (que resta 2 dècimes al creixement davant les dues que va aportar el trimestre anterior) i una aportació més gran de la demanda nacional, de 2,9 punts, una dècima més que el període precedent.

Així, les exportacions de béns i serveis van moderar dos punts el seu ritme, fins a créixer un 1,2%, per l’empitjorament de les vendes a l’exterior de béns i de serveis, així com de la despesa dels no residents.

També moderen el seu creixement les importacions, set dècimes fins al 2,1%, per les menors compres a l’exterior de béns, en tant que acceleren les de serveis i disminueix la despesa de residents a la resta del món.

Pel que fa a l’oferta, tant el sector primari com la construcció i la indústria van registrar un comportament millor que en el trimestre precedent, mentre que es va reduir el dels serveis.

L’evolució de l’ocupació només va ser millor en el sector de la construcció respecte al trimestre precedent, mentre que va empitjorar en l’agricultura, la indústria i els serveis, sobretot, en les activitats financeres i d’assegurances.

La taxa anual de les hores efectivament treballades va pujar un 2,7% i el creixement de la productivitat aparent per hora treballada es va mantenir.

Notícies relacionades

La remuneració dels assalariats va millorar quatre dècimes fins a créixer un 4% anual, fonamentalment com a conseqüència de l’augment del nombre d’empleats (3,2%) i l’alça de la remuneració mitjana (0,7%).

La variació anual del cost laboral unitari va créixer un 0,6%, una dècima per sota del deflactor implícit del PIB (0,7%). 

Temes:

PIB