68 cèntims per passatger

Aena planteja una pujada de les taxes aèries del 6,5% el 2026 després d’una dècada congelades

La companyia, que el desvincula de les inversions als aeroports, ha iniciat els contactes amb les aerolínies i aprovarà l’increment a final de mes

Aena aconsegueix el ‘sí’ de la Generalitat a ampliar l’aeroport de Barcelona quatre anys després

Aena planteja una pujada de les taxes aèries del 6,5% el 2026 després d’una dècada congelades
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Aenavol apujar les taxes aèries que cobra a les aerolínies per utilitzar els seus aeroports el 2026. L’increment que planteja seria del 6,5%, cosa que suposaria uns 68 cèntims d’euro per passatger. Des de l’empresa, que cotitza en borsa, no desmenteixen aquestes dades tot i que esperen que el seu consell d’administració aprovi la mesura a finals d’aquest mes.

Durant una dècada, les tarifes que Aena cobrava a les companyies aèries han estat congelades per la llei 18/2014, vigent des del 2015 fins al 2025. La pujada ja ha generat el rebuig d’aerolínies com Ryanair. El conseller delegat del grup irlandès, l’histriònic Michael O’Leary, ha amenaçat de retallar rutes des de certs aeroports espanyols perquè assegura que Aena realitza inversions milionàries en certes infraestructures quan en realitat són millores que les companyies no necessiten.

Informació a la CNMC

Igual que Ryanair, les aerolínies han conegut la intenció d’Aena de l’augmentar del 6,5% durant el període de consultes, un procés del qual també s’ha informat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que hi ha d’acabar donant el vistiplau, una vegada passi pel consell d’administració de la companyia, que se sol celebrar l’últim dimarts de cada mes.

Avions a l’aeroport de Barcelona - el Prat vistos des del mirador de l’Illa. /

Ferran Nadeu

La decisió no necessita l’aval del Consell de Ministres perquè, més enllà de la congelació dels últims 10 anys, Aena està subjecta a una fórmula de revisió automàtica de tarifes que s’activa amb un any d’antelació. Els 0,68 cèntims d’increment situarien l’import per passatger entorn dels 11 euros. L’oposició de les aerolínies rau a calibrar fins on aquesta pujada que se’ls aplica la repercuteixen en els bitllets, en uns temps en què la lluita pel preu dels vols és fratricida.

Aquesta enorme competència també s’ha traslladat al cobrament de l’equipatge. Des de fa diversos mesos, el Ministeri de Consum manté també una enorme pugna amb les aerolínies pel pagament de la maleta de mà a bord, que en les últimes setmanes s’ha decantat del costat de les companyies aèries, tot i que segueix en mans de la justícia.

Terminal T1 de l’aeroport de Barcelona - el Prat. /

FERRAN NADEU / EPC

Sense vincle amb el DORA III

Notícies relacionades

Ryanair defensa que hi hagi més diferenciació entre els grans aeroports (com Barcelona - el Prat, Barajas o Palma de Mallorca) i els regionals, i els retreuen les inversions que ronden els 1.000 milions d’euros anuals a tota la xarxa. No obstant, si s’aprova aquest increment de les taxes seria efectiu el 2026, i el pròxim gran pla d’Aena, el DORA III, és per al període 2027-2031.

De fet, el pressupost estimat per a l’ampliació del Prat, quantificat en 3.200 milions d’euros, es calcula desemborsar fins al 2033.