LABORAL

El Govern invertirà 30 milions per lluitar contra el frau laboral

El Consell de Ministres aprova el Pla Director per un Treball Digne 2018-2020 i posa en marxa dos plans de xoc

L'Executiu oferirà 833 places addicionals en cinc anys per a la Inspecció de Treball, que incrementarà la seva plantilla en un 25%

undefined44462316 valerio180727134739

undefined44462316 valerio180727134739 / JuanJo Martin

3
Es llegeix en minuts
Alicia Gracia

El Govern invertirà 30 milions d’euros en el seu Pla Director per un Treball Digne 2018-2020 i convocarà 833 places noves en cinc anys per reforçar la Inspecció de Treball, que incrementarà la seva plantilla en un 25%. Amb el reforç anunciat –367 places en processos oberts i 466 en futurs–, la plantilla ascendirà a 2.709 funcionaris, enfront dels 1.876 que hi ha ara. 

Així ho va anunciar aquest divendres la ministra de Treball, Migracions i Seguretat Social, Magdalena Valerio, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, en la qual va presentar les 77 mesures que engloba l’esmentat pla –55 actuacions de la Inspecció i 20 mesures organitzatives– i dos plans de xoc contra la temporalitat i la parcialitat, respectivament, que es posaran en marxa l’1 d’agost. 

Es tracta del pla contra l’explotació laboral que ja va anunciar el president del Govern, Pedro Sánchez, el mes de juny passat, que després es va rebatejar com a Pla Director per un Treball Decent pel malestar de la patronal, i que aquest divendres es va presentar com a Pla Director per un Treball Digne, d’acord amb les denominacions que utilitza l’ONU i l’Organització Internacional del Treball (OIT).

"Recuperació dels drets laborals"

Entre els objectius del pla, Valerio va detallar “la recuperació dels drets laborals perduts durant la crisi i la lluita contra el frau laboral que dona lloc a una competència deslleial”, així com recuperarsalaris dignes i condicions de treball justes, igualtat laboral entre homes i dones i una feina segura”. Paral·lelament, va assegurar que la Inspecció de Treball s’encarregarà d’investigar “els falsos contractes temporals, combatre la bretxa de gènere i la utilització de falsos autònoms per part dels empresaris i les falses cooperatives".

El pla també estableix la creació d’una eina digital destinada al fet que la Inspecció de Treball pugui accedir a les bosses de frau laboral de manera directa, ja que comptarà amb una connexió amb les dades fiscals i de la Tresoreria General de la Seguretat Social.

La dotació del Pla Director per un Treball Digne es dividirà en 15 milions que es faran efectius l’any que ve i 15 més de cara al 2020. Sobre això, i fent referència al rebuig del Congrés al sostre de despesa, la ministra va refutar que aquesta ampliació pressupostària sigui una temeritat: “Estracta d’una inversió i no d’una despesa”. Així, va posar com a exemple que l’any passat es van fer “un milió d’actuacions per part de la Inspecció de Treball que es van traduir en una recaptació de 1.215 milions d’euros". En aquest sentit, va avançar que aquesta nova iniciativa intensificarà les accions i farà aflorar“molts centenars de milers de llocs de treball irregulars”,així com augmentar la recaptació de la Seguretat Social. 

Les accions dutes a terme dins d’aquest pla tindran un seguiment semestral al si de la Comissió Permanent del Consell Rector i de la Comissió Permanent del Consell General de l’Organisme Estatal de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. Per la seva banda, els plans de xoc s’avaluaran el gener del 2019, i el Pla Director en el seu conjunt, el juliol del 2020.

La UGT i CCOO adverteixen falta de mitjans

Notícies relacionades

L’aprovació d’aquesta mesura es produeix un dia després que el Ministeri de Treball i els agents socials pactessin a la Mesa de Diàleg Social la constitució de cinc meses de treball, en les quals es prioritzarà la lluita contra l’economia submergidacontra l’economia submergida, la formació, la qualitat de l’ocupació i les prestacions per a aturats, entre altres qüestions. Valerio també va anunciar que emprendran la creació d’un nou Estatut dels Treballadors.

Precisament, els sindicats van reiterar aquest divendres la seva advertència pel que entenen que és unafalta de mitjans i recursos del Pla. En un comunicat, la UGT va assenyalar que, malgrat que comparteix les línies generals del plantejament del Govern, observa una “certa diversitat pel que fa a la seva contundència i una falta clara de mitjans”. CCOO, per la seva banda, va coincidir amb el Govern en la identificació dels problemes, però entén que falta “concreció en les mesures” i en els terminis d’actuació i recursos per a la Inspecció de Treball.