27 set 2020

Anar al contingut

NOVA ATURADA

El personal de terra d'Iberia convoca 4 dies de vaga a Barcelona al juliol i agost

Pararan els dies 27 i 28 de juliol i 3 i 4 d'agost

L'aturada afectarà el 60% de les companyies que operen al Prat, com ara Vueling, Level o American Airlines, entre d'altres

Josep M. Berengueras

El personal de terra d'Iberia convoca 4 dies de vaga a Barcelona al juliol i agost

Nova amenaça de vaga que pot afectar seriosament les vacances dels ciutadans. El comitè d’empresa d’Iberia Barcelona ha convocat vaga per als dies 27 i 28 de juliol i 3 i 4 d’agost per denunciar la situació de “sobrecàrrega de treball” que pateix la plantilla i els “incompliments sistemàtics” dels acords assolits amb els sindicats. L’aturada afectarà les aerolínies a què dona servei Iberia, com ara Vueling, la líder al Prat; LevelAmerican AirlinesAir ChinaTurkish Airlines, Latam Airlines Avianca, entre d’altres.

A la vaga, que ja ha sigut registrada davant del Departament de Treball, estan cridats tots els treballadors de terra de la companyia a l’aeroport del Prat, entre els quals, els de taulells de facturació, de càrrega descàrrega d’equipatge  i els responsables del manteniment de les aeronaus, segons ha indicat el portaveu de la UGT a Iberia Barcelona, Omar Minguillón. En total, són més de 2.000 persones les cridades a l’aturada.

Els treballadors del ‘hub’ de Barcelona, un dels més importants del grup IAG, al qual pertany Iberia, sostenen que l’actual plantilla és insuficient per cobrir les necessitats reals del servei i insten la companyia a reprendre el diàleg per buscar una solució als problemes d’aquest col·lectiu.

La UGT ja havia denunciat anteriorment la situació dels treballadors, i de fet havia convocat diversos dies de vaga durant el Nadal passat. L’aturada, finalment, va ser desconvocada. “Vam convocar l’atur el Nadal passat per denunciar la situació i avisar que es prenguessin mesurades de cara a la temporada forta. L’empresa ens va prometre negociar, obrir el meló del conveni per estudiar solucions, i nosaltres vam decidir anular les aturades per aquesta promesa. Però som al juliol i no hi ha hagut cap avenç, tot són excuses. El que demanem és negociar d’una vegada seriosament”, afirma Minguillón a aquest diari.

Denúncia

En un comunicat, la UGT, el sindicat majoritari en el comitè d’Iberia Barcelona, assegura que els treballadors continuen esperant un pla industrial per al seu aeroport que prevegi la contractació necessària que solucioni l’excés de feina a què està sotmesa la plantilla.

Segons aquest sindicat, els principals problemes d’Iberia Barcelona són la falta de contractació estable, la necessitat d’incrementar la plantilla eventual, que ja és del 40%, l’ús “indiscriminat” de la figura de les hores extra d’obligat compliment i la necessitat d’adquirir un compromís de la disminució de dies de presència per a la pròxima temporada.

“Desgraciadament, fins avui els treballadors només hem rebut negatives de forma sistemàtica de la direcció a l’hora d’abordar aquests problemes que repercuteixen en el bon funcionament de l’operativa i en les relacions laborals en aquest aeroport, així com en el tracte que reben els clients i passatgers”, assegura la UGT.

La central adverteix que els problemes a Barcelona s’agreujaran durant l’època estival, quan es produeix un creixement exponencial de les operacions de Vueling, companyia que també forma part d’IAG i la plantilla de la qual està “saturada” per poder oferir el servei en òptimes condicions.

Altres vagues

L’aturada del personal d’Iberia a Barcelona se sumarà a la dels tripulants de cabina de Ryanair, que dijous van convocar aturades a Espanya i a altres països d’Europa el 25 i el 26 de juliol.

Els pilots de l’empresa irlandesa a Irlanda també estan convocats a una vaga el 12 de juliol.