CONTROL FISCAL

Andorra inicia al setembre l'intercanvi automàtic d'informació fiscal

El Govern andorrà espera que l'operació sigui efectiva des del primer any amb 41 països, és a dir, tots els de la Unió Europea i 13 més de l'OCDE

Oficines d’una entitat bancària al centre d’Andorra la Vella.

Oficines d’una entitat bancària al centre d’Andorra la Vella. / TONY LARA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de Finances del Govern d’Andorra, Jordi Cinca, ha assegurat avui que el país vol iniciar en tot just dos mesos, al setembre,l’intercanvi automàtic d’informació fiscal amb Espanya, que ara es fa únicament sota demanda.

En una jornada informativa organitzada pelGovern andorrà i per la patronal bancària del país, Andorran Banking, Cinca ha avançat que l’objectiu és que l’intercanvi automàtic de dades sigui efectiu ja el primer any amb 41 països, és a dir, tots els de la Unió Europea i 13 més de l’OCDE.

La xifra, ha afegit el ministre, anirà augmentant gradualment i es pretén quesuperari els 80 països el 2020.

Fins al moment, només hi ha intercanvi d’informació fiscal amb altres països sota demanda, motiu pel qual es tracta d’un avenç considerable, que s’uneix a d’altres d’aconseguits els últims anys, com els acords de doble imposició fiscal o les diferents mesures assolides per prevenir el blanqueig de diner, ha recordat.

Tot això, ha explicat Cinca, amb l’objectiu d’adaptar la normativa fiscal i bancària a la dels països de l’entorn, especialment els de la UE, a fi que Andorra sigui percebuda com una destinació fiable i transparent per a les inversions estrangeres, cosa que a la pràctica és una obertura econòmica en tota regla.

En el que constitueix el primer acte informatiu d’aquestes característiques, l’objectiu de l’Executiu andorrà és presentar tots els canvis legislatius i de tot tipus empresos en el sector financer i econòmic els últims set anys per homologar la normativa del país a la del seu entorn i "ser més competitius en un món globalitzat".

Segons ha explicat el ministre, quan va arribar al Govern, el 2011, l’economia andorrana estava "molt concentrada" i les lleis eren proteccionistes, cosa que significa que no hi havia facilitats a empreses d’altres països per instal·lar-se allà, motiu pel qual es va iniciar una obertura generalitzada, articulada a través de canvis normatius profunds.

L’objectiu era que totes aquestes normes fiscals, bancàries, supervisores i monetàries, estiguessin homologades amb els països de l’entorn, encara que adaptades a la realitat i la mida del país, i poguessin ser "reconeixibles" i "avaluades" per la comunitat internacional".

Segons ha assegurat Cinca, "seria fàcil" vincular aquests canvis al Govern actual, però el cert és que tots van tenir un recolzament parlamentari majoritari.

Un intercanvi fiscal per a un nou país

Es tracta de canvis "estructurals, que definiran un nou país", per tant, el missatge de compromís que llancen va més enllà de les pròximes eleccions, previstes en principi per a la primavera del 2019, ha afegit.

Finalment, en el torn de preguntes, Cinca ha respost a diverses qüestions sobre la caiguda del banc andorrà BPA i la seva filial espanyola, el Banco de Madrid, i ha assegurat que van actuar amb molta celeritat i van aconseguir conservar la gran majoria dels dipòsits.

Notícies relacionades

Després de reconèixer la gran repercussió internacional que va tenir l’afer, ha explicat que no es pot negar el que va passar, però que mereixen "dissociar-se", ja que el país ho va gestionar i l’objectiu ara és "evitar que es repeteixi", motiu pel qual s’ha de deixar que el poder judicial s’ocupi de resoldre els molts processos judicials que hi ha oberts.

Els fets es remunten al març del 2015, quan l’Institut Nacional de Finances d’Andorra va prendre el control de BPA després l’entitat fos acusada pels Estats Units de participar en la captació de fons del crim organitzat.

Temes:

Andorra