CAP A LA VAGA FEMINISTA

Els sindicats esperen un 8-M que marqui "un abans i un després" en matèria d'igualtat

CCOO i UGT criden a la mobilització i estimen que el 83% de les dones es mostren favorable a la vaga

.

. / Raúl Caro Cadenas (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

Els sindicats CCOO i UGT esperen que el clima creat al voltant de la vaga feminista del 8-M marqui "un abans i un després" en matèria d'igualtat, segons han assenyalat aquest dimarts a Sevilla els responsables de les dues organitzacions Unai Sordo i Pepe Álvarez respectivament. Després d'insistir que la mobilització "no és partidista" però sí té un vessant ideològic de "lluita política" per una "societat igualitària", han apuntat que al voltant del 83 per cent de les dones es mostren favorable a secundar les aturades.

Els sindicats majoritaris van fer ahir una crida a la mobilització dels treballadors per secundar les aturades de dues hores per torn perquè "sigui un èxit apoteòsic de mobilització social" i es visualitzi el pes de la dona en determinats sectors com el sanitari o l'educatiu, on són majoria. "El 8-M s'ha de parar", van insistir "les vagues no es fan per Twitter". Just abans d'assistir a l'assemblea de delegats prèvia al 8-M, celebrada a Sevilla, Álvarez va subratllar que no es tracta de concebre la jornada com una "qüestió només de dones", sinó que busca "obrir un debat als centres de treball" sobre la discriminació laboral que pateixen les dones i "analitzar com som capaços de construir una societat on s'eliminin aquestes situacions".

Notícies relacionades

En aquest punt, el responsable de la UGT ha apuntat que no convocar la vaga també és una opció política, i que els que plantegin aquesta convocatòria en negatiu "hauran de respondre davant la història" perquè "és important" per avançar. "Seria imperdonable no aprofitar l'oportunitat veient el clima que s'ha creat, per aconseguir que el 8-M sigui una jornada que representi un abans i un després en la igualtat de drets i en la dignitat de la dona", va apuntar el líder d'UGT. En la mateixa línia, Sordo va vaticinar que "hi haurà una marea en un moviment d'apoderament com no ha conegut Espanya", assegurant que la jornada de dijous "serà un gran estímul perquè el discurs de la desigualtat no tingui cabuda".

Els dos dirigents han coincidit que encara que la bretxa salarial entre homes i dones és l'eix central de la reivindicació, hi ha més aspectes sobre els quals posar el focus, com l'assetjament laboral, la discriminació de la dona en els llocs de responsabilitat o l'última reforma laboral del PP, que "ha portat més discriminació i marginació de la dona en el món del treball". Com va matisar la secretària general de CCOO Andalusia, Nuria López, aquesta reforma ha perjudicat les dones perquè són les que "tenen com a obligació el contracte a temps parcial per conciliar".