entorn laboral

Arriba l'oficina flexible

Barcelona i Madrid atrauen les grans empreses internacionals del 'coworking'

Les dues ciutats se situen al capdavant en la contractació de nous espais a Espanya

amargets33760592 barcelona 04 05 2016 dominical coworking garden atelier de l160623165041

amargets33760592 barcelona 04 05 2016 dominical coworking garden atelier de l160623165041 / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

Les ciutats de Barcelona i Madrid van al capdavant, però altres com Dublín, Amsterdam, Estocolm, Berlín, París i Varsòvia, entre altres, són les urbs que tenen una projecció de creixement més gran els pròxims anys pel que fa a espais destinats al coworking (treball flexible o oficina compartida). De fet, a la capital catalana i a l’espanyola es van contractar l’any 2017 al voltant de 30.600 metres quadrats d’espais per part de companyies com Regus, Lexington WeWork, els pesos pesants d’aquesta modalitat d’arrendament de zones de treball.

La contractació d’aquesta mena d’espais ha registrat un creixement rècord. La principal ciutat coworking és Londres, que va al davant de Nova York, amb unes xifres de lloguer d’espais que representen el 21% del total d’oficines contractades, segons es posa de manifest en un informe elaborat recentment per la consultora immobiliària Cushman & Wakefield. El lideratge de la capital britànica se sustenta en una augment rècord del 190% en les contractacions respecte a l’any anterior, on destaquen 230.000 metres quadrats al districte Central London. El Regne Unit totalitza el 32% del total d’espai de treball flexible del món.

Noves arribades

El creixement del coworking a Espanya s’exemplifica en casos com l’arribada de la companyia nord-americana WeWork a Barcelona i Madrid. La firma, un dels gegants del negoci a tot el món, ha aterrat a les dues ciutats amb una contractació total de 18.500 metres quadrats (d’aquests, 6.500 metres quadrats pertanyen al districte 22@ de Barcelona, i 12.000, al passeig de la Castellana). També destaca l’arribada de Spaces (la marca de coworking de Regus), que el mes d’abril passat va contractar un espai de 3.000 metres (també al 22@), que complementa els centres que ja té a Madrid.

El cas més recent és el de l’adquisició d’un edifici de Gal.la Placídia per part de Colonial al cor mateix de Barcelona, de 4.000 metres quadrats de superfície i que la companyia ha anunciat que destinarà  íntegrament a treball flexible dins del pla de creixement de la seva filial Utopic-US, dedicada a aquest segment d’activitat immobiliària.

Penetració en el mercat

Malgrat aquestes operacions, a Barcelona, el percentatge de penetració dels espais coworking respecte al total d’oficines se situa en l’1%, i a Madrid, al voltant del 0,5%, cosa que demostra l’ampli marge de creixement que tenen aquestes dues ciutats. Aquestes xifres contrasten amb el cas de Londres, que compta amb una quota de mercat dels espais flexibles del 5% respecte al total d’estoc d’oficines a la ciutat.

Notícies relacionades

Javier Bernades, soci i director de Business Space de Cushman & Wakefield, destaca que Barcelona i Madrid estan en una situació privilegiada per reaccionar a un dels reptes de la indústria, el canvi en la manera de treballar de les empreses, des de les start-ups fins a les grans corporacions. 

El disseny dels espais de coworking és el paradigma d’aquest fenomen, i té la seva raó de ser en els recintes col·laboratius i interdisciplinaris. «La base de l’ús d’aquestes noves oficines és la tecnologia, i la tendència creixent de la digitalització, l’auge de l’emprenedoria i la necessitat de facilitar la col·laboració trenquen amb el model d’oficina convencional», considera.