OPERACIÓ

Orient Hontai Capital compra el 53,5% de Mediapro per 1.016,5 milions

L'acord valora la firma Imagina en 1.900 milions d'euros

zentauroepp32673743 barcelona  5 de febrero de 2016  mediapro y jaume roures se 180213142648

zentauroepp32673743 barcelona 5 de febrero de 2016 mediapro y jaume roures se 180213142648 / RICARD FADRIQUE

3
Es llegeix en minuts
J. M. Berengueras

El fons d’inversió xinès Orient Hontai Capital i els accionistes d’Imagina Media Audiovisual (la productora audiovisual sorgida de la fusió de Mediapro i Globomedia) van firmar finalment ahir la venda del 53,3% de les accions del grup audiovisual català, propietari de multitud de drets televisius com els del futbol espanyol, al fons amb seu al gegant asiàtic. L’operació valora l’empresa en 1.900 milions d’euros, xifra que implica que el fons ha pagat 1.016,5 milions per la participació majoritària a Mediapro.

Orient Hontai Capital, societat cotitzada xinesa que ha realitzat inversions de capital nacionals i estrangeres centrades en els sectors de la tecnologia i els mitjans de comunicació, ha adquirit finalment les participacions de Torreal (22,5%), Televisa (19%) i Mediavideo (12%), que sumen la majoria del capital d’Imagina. Segons aquest grup, la decisió de determinats accionistes de vendre la seva participació ha generat un «gran interès en el mercat internacional», i inicialment es van analitzar «una dotzena de propostes presentades per inversors internacionals». L’empresa va assegurar que l’elecció final d’Orient Hontai Capital «generarà sinergies clares i interessos convergents».

PACTE AMB ELS ACCIONISTES

Mentrestant, la resta d’accionistes d’Imagina, el grup britànic WPP (22,5%) i dos dels socis fundadors del grup, Tatxo Benet (12%) i Jaume Roures (12%), mantenen la seva participació a Imagina. A més a més, l’acord preserva el pacte entre els accionistes pel qual la direcció del grup no experimentarà canvis i continuarà en mans de Roures i Benet.

L’operació s’ha gestat al llarg de l’últim any, i Roures ja havia reconegut en diverses ocasions que la venda estava tancada, pendent només de les autoritzacions del Govern xinès, que ha intensificat el control sobre les compres d’empreses estrangeres per sospites de blanqueig de capitals. Finalment, el vistiplau de Pequín ha donat via lliure a aquesta operació.

En un comunicat, Benet i Roures van destacar que l’operació comporta per a Imagina «un augment significatiu de la seva capacitat competitiva en els seus mercats tradicionals d’Espanya i Europa» i confirma «la confiança dels mercats en el seu model de negoci i de la seva estratègia de creixement». Segons els directius, l’acord «proporcionarà al grup accés a un mercat emergent com la Xina i l’avantatge d’accedir a aquest mercat de la mà d’un soci tan important com Orient Hontai Capital». En la seva opinió, les tres àrees principals d’activitat del grup (drets, continguts i serveis audiovisuals) posseeixen excel·lents perspectives de consolidació i creixement a Espanya, Europa i Amèrica i de creixement a la Xina en el mercat asiàtic.

A ESPANYA I LLATINOAMÈRICA

Mentrestant, Tony Ma, conseller delegat d’Orient Hontai Capital, va assegurar que la firma creu «en el potencial i les perspectives» d’Imagina. «L’adquisició –va afegir– no tan sols ens permetrà introduir tecnologia avançada de producció audiovisual a la Xina, sinó que també ens obre noves perspectives d’intercanvi i cooperació entre la Xina, Espanya i Llatinoamèrica en camps com els continguts, la cultura, els esports, etcètera». El fons, propietat d’Orient Securities Company Limited, amb seu a Xangai, compta amb inversions en diverses empreses com ara AppLovin, Funplus, China Mobile Games and Entertainment i Shanda Games.

La transacció està subjecta a l’obtenció de permisos regulatoris i es preveu que pugui tancar-se al llarg del segon trimestre del 2018.

Notícies relacionades

Imagina Media Audiovisual té 45 centres en 28 països i és un dels líders del sector audiovisual europeu. Compta amb 6.500 professionals. El 2016, va aconseguir un volum de negoci de 1.540 milions d’euros (1.510 el 2015), amb un Ebitda de 162 milions (130 un any abans).

Pendents d’auditar, els resultats suggereixen que el grup superarà les xifres del 2016, en el «millor exercici econòmic fins avui», amb un augment d’ingressos i Ebitda «que ha superat les expectatives».