El Govern rebaixa el creixement del 2018 per Catalunya

L'Executiu central redueix en tres dècimes l'augment del PIB l'any que ve per la "incertesa derivada de la situació política" i la demora en els pressupostos

En el pla remès remès a la Comissió Europea eleva en una dècima, fins al 2,3% del PIB, l'objectiu de dèficit acordat per a l'any que ve

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern central ja comença a descomptar l’impacte de la tensió amb Catalunya en l’economia. En el pla pressupostari que va remetre ahir a la nit a Brussel·les, tot i elevar el creixement previst per a aquest any del 3% al 3,1%, el redueix en tres dècimes per al que ve, fins al 2,3%.

La inèrcia de l’activitat permetrà saldar el 2017 a bon ritme, però els problemes començaran el pròxim exercici, com les ones en un estany d’aigua. 

L’Executiu que presideix Mariano Rajoy atribueix aquesta retallada en les estimacions «a la moderació del cicle econòmic», però també a «una contracció de la demanda interna com a conseqüència de l’impacte negatiu que està provocant en l’economia la incertesa derivada de l’actual situació política a Catalunya i de l’absència d’un instrument bàsic de política econòmica com són els Pressupostos Generals de l’Estat».

Amb tot, es destaca que la demanda nacional es mantindrà l’any que ve com el principal motor del creixement de l’economia espanyola, amb una aportació d’1,8 punts percentuals, mentre que l’aportació de la demanda externa neta al creixement es manté elevada, amb 0,5 punts percentuals. 

Menys atur

Malgrat la notable moderació del creixement (l’activitat creixerà el 2018 vuit dècimes menys que aquest any), els pronòstics per al mercat laboral són positius. 

D’aquesta manera, es preveu reduir la taxa mitjana anual d’atur al 15,5% el pròxim exercici, enfront del 17,2% amb què es preveu que finalitzarà el 2017 i enfront del 15,4% de l’estimació anterior.

El text preveu un creixement de l’ocupació equivalent a temps complet del 2,9% el 2017 i del 2,4% el 2018, cosa que, si bé reflectiria una lleugera moderació del ritme de creixement, suposarà la creació de més de 500.000 llocs de treball equivalents a temps complet aquest any i uns 425.000 el vinent.

Notícies relacionades

També es varien els pronòstics per als comptes públics. L’objectiu de dèficit pressupostari augmenta una dècima, fins al 2,3% del producte interior brut (PIB), una dècima més del que s’havia acordat amb Brussel·les.

El Govern espanyol afirma en el document de 47 pàgines que ha remès a Brussel·les que «l’eliminació de la incertesa i l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat del 2018 permetrien registrar el 2018 taxes més altes de creixement i de creació de llocs de treball, cosa que facilitaria el compliment de l’objectiu de dèficit públic».