en primera instància

Bankia, condemnat a tornar 36.000 euros a una dona amb Alzheimer que va comprar preferents

El jutge considera nul el contracte al considerar que va faltar informació i per tant el consentiment sobre elements essencials

1
Es llegeix en minuts

El Jutjat de Primera Instància número 51 de Madrid ha condemnat Bankia a tornar a una dona gran amb Alzheimer 36.000 euros per adquirir preferents sense la deguda informació. Així consta en una sentència, a què ha tingut accés Europa Press, en què el jutge estima una demanda tramitada per l'associació El Defensor del Pacient contra Bankia. La resolució declara nul el contracte de subscripció de participacions preferents, subscrit entre les parts el 7 de juliol del 2009.

El jutge ordena a l'entitat bancària tornar la quantitat que va invertir la dona, més els interessos legals des de la data de subscripció fins al seu pagament complet. El jutge considera que hi va haver error en la firma i, per tant, va faltar el consentiment sobre els elements essencials. "Hi ha d'haver una informació prèvia al contracte, rellevant, veraç i suficient sobre les característiques essencials i en particular sobre les característiques jurídiques i econòmiques", subratlla.

A més, el magistrat destaca que la informació ha de ser "comprensible" i adaptada a les circumstàncies. "L'eix bàsic dels contractes, siguin quines siguin les seves parts, és el consentiment d'aquestes sobre la seva essència, que no ha de ser prestat, per tenir eficàcia, de forma errònia", assenyala.

Notícies relacionades

Per un altre costat, assenyala que "es dona la circumstància que l'actora tenia gairebé 80 anys quan va contractar el producte, i hi ha un informe pericial, ratificat pel seu autor en el plenari, en què s'assenyala que, donat el trastorn cognitiu que presentava el 2011, i que el referit trastorn requereix un temps d'evolució, és més que plausible que en el moment de la subscripció del producte la pacient ja presentés signes de deteriorament". I retreu que "la tècnica de contractació va ser totalment inadequada, sense temps material suficient per comprendre l'abast de l'operació que se subscrivia, en la mesura que el client no tenia possibilitat d'examinar la documentació de manera pausada i prèvia a la contractació".

En aquest cas, la informació no consta en el contracte subscrit sinó en 20 folis addicionals que es pretén que van ser llegits per la demandant el mateix dia de la firma del contracte. Tampoc consten les firmes del demandant en tots i cadascun dels folis que s'aporten, sinó només a cada última pàgina de cada bloc documental".