Així és la 'màfia de les maletes' que opera a l'aeroport madrileny de Barajas

Una empresa d'embalatge acusa Aena de connivència, però l'operador ho nega

Aquest negoci ja suposaria tres milions a l'any en negre

3
Es llegeix en minuts

Sinapsi Trading, una de les empreses d'embalatge i plastificat de les maletes a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid Barajas, ha posat sobre la taula el problema de la suposada ‘màfia de les maletes’, que ja ingressa tres milions d'euros a l'any de diner negre. El president d'aquesta companyia, Fabio Talin, arriba a acusar Aena de tenir "alguna poma podrida" i "directius corruptes" que estarien influint per no actuar contra els operadors il·legals que realitzen aquests mateixos treballs a l'aeròdrom. 

Aquesta empresa –que ja va treballar a Barajas en altres ocasions, l'última vegada fa cinc anys- denuncia que des que va tornar el 30 de desembre del 2015 a l'aeroport s'ha trobat amb la meitat del mercat. "El mercat complet correspon a 1.200.000 maletes, cosa que equival a 10 milions d'euros", recalca Talin, que assegura que el 2016 només van embalar 600.000 maletes. 

Segons dades que ha facilitat una empresa d'investigació privada contractada per Sinapsis, hi ha un total de 156 immigrants en l'actualitat que ofereixen aquests serveis a Barajas sense cap tipus de regulació i "amb impunitat". Entre els embaladors il·legals hi hauria tres subgrups: un de llatinoamericans, un altre d'europeus de l'Est i un últim de magribins. A judici de Talin, és obvi que "algú o un equip de directius" s'està emportant aquests tres milions; “darrere hi ha una banda". 

Aena, segons Sinapsis, no ha fet res per resoldre el problema, raó per la qual –sempre segons aquesta versió- l'anterior concessionària hauria hagut de marxar de Barajas.

La companyia, a més, estima un problema greu de seguretat en el fet que aquestes persones puguin manipular les maletes dels passatgers en un país amb un nivell d'alerta terrorista 4 sobre 5, perquè consideren "absolutament factible" que entre aquestes màfies s'infiltrin cèl·lules terroristes o llops solitaris que planegin un atemptat. "En moltes ocasions es veuen els vigilants d'Eulen, empresa de seguretat contractada per Aena, ser testimonis d'aquests delictes sense intervenir i passar de llarg o fins i tot apropant-s'hi  per fer comentaris de tipus dubtós, com 'ja et vaig dir que no tornessis fins dilluns'", ha criticat Sinapsis respecte a l'activitat dels plastificadors il·legals.

AENA HO NEGA

No obstant, l'operador aeroportuari espanyol ha desmentit això últim i ha afirmat que encara que no és "responsable dels operadors il·legals" i que sí que actua "contra els plastificadors il·legals", abans de referir-se a si mateixa com a "víctima d'aquestes actuacions" i recordar que no té "competència en la seguretat de les zones públiques de l'aeroport".

Per la seva part, Aena critica que Sinapsis deixés de pagar les quantitats pactades per mitjà del contracte de concessió del servei el juliol de 2016, davant la qual cosa Sinapsis va presentar el novembre de l'any passat una demanda de mesures cautelars sol·licitant que el Jutjat reconegués el seu dret a no pagar la renda a l'entendre que Aena els havia garantit un mercat d'explotació que ja no existia. 

En aquest sentit, Talin ha assegurat que sumant el 1.700.000 euros que van pagar en concepte d'aval al ja pagat estan en ordre de pagament en el que correspon a un mercat de 600.000 maletes, fins i tot pagant "una miqueta més" del que correspon. "Si el mercat és la meitat del que Aena va acceptar del nostre pla de negoci, la nostra oferta no serveix. No puc pagar 3.400.000 euros si la facturació és la meitat que abans", ha exposat Sinapsis. 

Notícies relacionades

"El març de 2017 s'acumulaven impagades les factures corresponents a les rendes des del juliol del 2016 al febrer de 2017, un total de 3.104.544,91 euros per la qual cosa Aena, igual que faria amb qualsevol altre arrendatari, va adoptar totes les mesures dintre del seu àmbit de competència: incautar l'aval de Sinapsis Trading i notificar la decisió de resoldre el contracte", comuniquen des d'Aena. 

El 4 d'abril, Sinapsis va interposar al Jutjat d'Instrucció N. 12 de Madrid una querella contra Aena per presumpta estafa, que –segons aquesta versió interessada- serà admesa a tràmit "en set o deu dies", després que es desestimés el 23 de desembre del 2016 la demanda de mesures cautelars al no observar el jutge "fets constitutius de delicte". "Hem fet de tot abans d'arribar fins aquí, però Aena ens va tancar les portes completament", ha manifestat Talin, que assegura que la directora general de Barajas, Elena Mayoral, el va invitar a "seguir pagant" i a "mantenir una actitud passiva" contra els il·legals perquè ells ho resoldrien.