INCREMENT DEL REBUT

Gas Natural se suma a Endesa i recorre la refacturació de la llum en quatre comunitats autònomes

L'import total de la mesura pujarà a 16,4 milions d'euros, dels quals 12,3 milions corresponen a Castella-la Manxa

2
Es llegeix en minuts

El Tribunal Suprem ha admès a tràmit un recurs contenciós administratiu presentat per Gas Natural Fenosa en contra de l'ordre ministerial publicada al gener en què es recull una refacturació als consumidors d'electricitat de quatre comunitats autònomes en concepte de suplement territorial per costejar els diferents tributs específics de les seves respectives comunitats autònomes durant l'exercici 2013.

El recurs ha sigut publicat al BOE d'aquest dilluns i se suma a l'interposat per Endesa per la mateixa qüestió. El Suprem indica que el recurs va ser admès a tràmit el 9 de març i concedeix un termini de nou dies a les parts interessades per personar-se en el cas, que afecta els consumidors de Castella-la Manxa, Catalunya, la Rioja i Comunitat Valenciana.

L'ordre ministerial, l'ETU/35/2017, recull els termes en què els consumidors d'aquestes comunitats autònomes assumiran els tributs autonòmics aplicats el 2013. D'aquesta forma, es compleix una sentència del Tribunal Suprem que obliga a carregar sobre els usuaris de cada comunitat autònoma els diferents tributs aprovats en cada territori.

ALTRES REFACTURACIONS

La nova refacturació se suma a altres d'aprovades pel Govern en els últims anys per complir resolucions del Suprem, entre aquestes la que va obligar a apujar el 7% el rebut el 2012 per la insuficiència dels peatges o l'aprovada en vigílies d'aquest Nadal, en què es revisa el marge de comercialització de les comercialitzadores de referència, el cost de les quals a penes suposarà un encariment del 0,04%.

Notícies relacionades

Iberdrola havia denunciat que els tributs territorials havien d'imputar-se sobre els consumidors de la comunitat autònoma a la qual es destini l'import del que s'ha recaptat a través de la tarifa elèctrica, i no sobre el conjunt de l'Estat, i el Suprem va donar la raó a l'empresa el setembre de l'any passat.

Amb la seva ordre ministerial, Energia va complir la sentència i va evitar una multa del Suprem. Segons els càlculs d'Energia inclosos en la memòria de l'esborrany de l'ordre ministerial, recollits per Europa Press, l'import total de la refacturació pujarà a 16,4 milions d'euros, dels quals 12,3 milions corresponen a Castella-la Manxa pels seus impostos ambientals de la llei 16/2005 d'aquesta comunitat autònoma. Per la seva part, 3,9 milions procedeixen del que es va recaptar el 2013 per les mesures ambientals de la llei 10/2012 de la Comunitat Valenciana, davant els 141.946 euros de la llei 4/1997 de protecció civil de Catalunya i 16.538 euros per la llei 7/2012 a la Rioja sobre impostos per l'impacte visual.