SECTOR FINANCER

Deustche Bank ampliarà capital per 8.000 milions

El banc busca no haver de vendre la seva filial Postbank i traurà actius a borsa

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESAZAR / MADRID

Deutsche Bank, el principal banc alemany i un dels més importants del món, va confirmar ahir que ampliarà capital per valor d’uns 8.000 milions d’euros, tal com ja havia anunciat divendres passat que estudiava fer però que havia negat abans amb insistència. L’entitat busca d’aquesta manera sanejar el seu malparat balanç i mantenir al grup alguna de les seves filials més importants, després d’anys molt complexos pels efectes de la crisi i, sobretot, el cost de diversos litigis legals que ha perdut.

    El banc, així, va haver de guardar l’any passat 2.400 milions d’euros per afrontar els seus problemes legals, després d’abonar 5.218 milions d’euros més el 2015 per la mateixa raó (aquell any, els EUA i el Regne Unit el van multar amb 2.200 milions d’euros per haver manipulat l’euríbor i el líbor). Això el va portar a perdre 1.402 milions d’euros. Els números vermells van ser un 80% inferiors als 6.794 milions del 2015, però superiors al que esperavenels analistes (688 milions).

    Les pèrdues van superar les expectatives perquè els seus problemes legals no semblen tenir fi. Al setembre va arribar a un pacte amb les autoritats dels EUA per pagar 7.200 milions de dòlars per les hipoteques escombraries, origen de la crisi, davant els 14.000 milions proposat inicialment com a multa. I al febrer, també els EUA el va multar amb 588 milions per haver ajudat a blanquejar 9.343 milions d’euros d’origen rus entre el 2011 i el 2015.

TORNAR A CRÉIXER / En una nota emesa ahir, el grup assegura que l’ampliació, una de les més grans dels últims anys, constitueix un «pas endavant per enfortir-se i tornar a créixer» i que permetrà «reforçar les seves arrels al seu mercat domèstic d’Alemanya i la seva posició com un dels principals bancs europeus amb un abast global».

Notícies relacionades

    L’operació li permetrà finançar una simplificació profunda de la seva estructura en tres unitats. D’aquesta manera, fusionarà la seva filial Postbank (l’antic banc postal públic, amb uns 14 milions de clients de rendes mitges i baixes que l’anterior cúpula va voler vendre el 2015) amb la unitat de banca privada (grans patrimonis) i comercial (pimes), i crearà una unitat independent de banca d’inversió i corporativa (empreses i institucions).

    A més, traurà a borsa una participació minoritària de la seva gestora d’actius i vendrà actius per aconseguir 2.000 milions addicionals de capital en dos anys. L’objectiu és reduir els costos de 24.100 milions a 21.000 milions d’euros el 2021. Per aconseguir-ho invertirà 2.000 milions. Els plans d’ajust s’anunciaran al llarg de l’any. L’ampliació elevarà el seu capital al 14,1%.