canvis en una multinacional catalana

Víctor Grífols cedeix la gestió de la companyia al seu fill i al seu germà, nous consellers delegats

El canvi generacional en la direcció de la firma d'hemoderivats arriba en un moment d'expansió internacional

El benefici net del grup ha arribat als 406 milions d'euros fins al tercer trimestre

Víctor Grífols cedeix la gestió de la companyia al seu fill i al seu germà, nous consellers delegats

QUIQUE GARCÍA / EFE

3
Es llegeix en minuts

Víctor Grífols ha decidit deixar la primera línia de la gestió com a conseller delegat del grup. El seu germà, Raimon Grífols, i el seu fill Víctor Grífols Deu passen a ser els nous consellers delegats de l'empresa catalana d'hemoderivats. La substitució al capdavant de la companyia serà efectiva a partir del dia 1 de gener, però s'ha estat preparant durant tot aquest any. Víctor Grífols seguirà sent el president de la companyia.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona, Raimon Grífols Roura aportarà la seva dilatada experiència professional en la transició de l'empresa. És soci del bufet Osborne Clarke a Espanya i membre del consell d'administració de Squadron Reinsurance, Marca Grifols, Arrahona Optimus, i Grifols Diagnostic Solutions, així com administrador únic de Deria. També és secretari no conseller del consell de Brainco Biopharma, Institut Grifols, Stratos Global Spain, VCN Biosciences, Grifols Worldwide Operations USA i Grifols Shared Services North America, a més de patró de la fundació Probitas Fundació Privada.

Per la seva part, Víctor Grífols Deu, fill del president, és llicenciat en Administració i Direcció d'Empreses per la Universitat Ramon Llull-IQS i es va incorporar al grup el 2001 com a analista en el departament de planificació i control. El 2008 va ser nomenat director de planificació i control de la companyia. El directiu ha format part de l'equip que ha analitzat i executat la integració de les operacions després de les adquisicions d'Alpha Therapeutics, Talecris Biotherapeutics i de la divisió de diagnòstic transfusional de Novartis. És conseller executiu des del maig del 2016, a més de conseller d'Araclon Biotech.

SUCCESSIÓ

Víctor Grífols Roura, que el 2017 complirà 67 anys, fa efectiva la seva successió amb la mateixa edat amb què ell va succeir el seu pare, Víctor Grífols Lucas, com a conseller delegat. El pla de successió contempla a més el nomenament de Thomas Glanzmann com a vicepresident no executiu del consell d'administració a partir de l'1 de gener del 2017 i el manteniment d'Iñigo Sánchez-Asiaín com a conseller coordinador.

EXPANSIÓ

Grifols es troba immersa en un procés d'expansió internacional. Va anunciar la setmana passada l'adquisició de la unitat de diagnòstic transfusional de la companyia nord-americana Hologic per un total de 1.750 milions d'euros, una operació que és la segona més gran de la història d'aquesta companyia, després de la compra de Talecris el 2010, i que és una de les principals de l'any a Espanya. Els ingressos de Grifols van arribar als 2.951,7 milions d'euros fins al tercer trimestre amb una remarcable estabilitat dels marges financers. L'ebitda es va situar en el 28,6% dels ingressos, fins als 842,9 milions d'euros, amb un benefici net de 406,1 milions d'euros, després de créixer l'1,1%.

PLASMA ALS EUA

El 24 de novembre, el president de Grífols, Víctor Grífols, va assegurar, en un acte organitzat pel Cercle d'Economia, que si el nou president dels EUA, Donald Trump, digués que el plasma generat als EUA ha de ser exclusivament "per als americans", Europa es quedaria "sense medicaments". Amb aquesta reflexió de caràcter hipotètic, Grífols va voler posar en relleu la dependència que tenen la majoria dels països europeus del plasma procedent dels EUA, un país que permet la donació remunerada de plasma.

HOLOLOGIC

Notícies relacionades

El negoci d'Hologic reforçarà la divisió de diagnòstic de Grifols, la segona en importància de la multinacional, davant de la denominada Bioscience, centrada en els medicaments derivats del plasma. En referència al negoci de diagnòstic de Grifols, el dedicat a la fabricació d'instrumentació i reactius per a la medicina transfusional, com són els tests de tipatge sanguini o els de compatibilitat entre donant i pacient previs a una transfusió, la companyia considera que els canvis en la presidència dels EUA no hi haurien de tenir influència. 

La divisió d'Hologic, companyia que cotitza en borsa, va registrar entre l'octubre de l'any passat i el setembre passat un benefici operatiu de 152 milions d'euros. A més, l'operació suposa la incorporació de 175 treballadors de l'empresa nord-americana. Grífols admet que l'operació "incrementa moderadament" el seu nivell d'endeutament, però es compromet a reduir-lo "ràpidament". El deute era de 3.809,2 milions d'euros al setembre.