LABORAL

Les empreses segueixen abaixant salaris

El cost salarial mitjà se situa en 1.804 euros al mes, el 0,3% menys que fa un any

Els costos no salarials es redueixen el 0,9% gràcies a les bonificacions de les quotes socials

3
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

Espanya surt de la crisi, però els seus treballadors no. Les empreses, lluny de repercutir les millores de la seva situació econòmica en els salaris de la plantilla, segueixen retallant els costos vinculats als treballadors. El cost salarial per treballador es va situar en el tercer trimestre de l’any en una mitjana de 1.804,01 euros bruts al mes, fet que suposa un descens del 0,3% respecte al mateix període de l’any anterior, segons l’Enquesta Trimestral de Cost Laboral (ETCL) difosa per l’Institut Nacional d’Esta­dística (INE). Aquesta retallada interanual del salari mitjà és la més pronunciada des del segon trimestre del 2013.

Aquestes dades resulten més cridaneres si es contraposen als beneficis de les grans empreses, que han crescut gairebé el 13% des del principi del 2016, segons la Central de Balanços del Banc d’Espanya. Segons UGT, les dades l’INE ratifiquen «el que la majoria de les famílies treballadores saben molt bé» i és que «la recuperació de les empreses i de l’economia en general no està repercutint en una millora dels seus ingressos i de la seva qualitat de vida».

CAIGUDA DE LES COTITZACIONS

En l’enquesta de l’INE, el cost salarial comprèn salari base, complements salarials, pagaments per hores extres, endarreriments i quantitats extraordinàries en termes bruts (sense descomptar la retenció de l’IRPF). En termes nets, un salari mensual de 1.804 euros pot quedar reduït a l’entorn dels 1.480 euros després de descomptar la retenció de l’impost sobre la renda (l’IRPF).

Si s’exclouen els pagaments extraordinaris i endarreriments, l’anomenat cost salarial ordinari es va situar en 1.642,64 euros bruts al mes, el 0,1% menys que en el mateix trimestre del 2015.

Els beneficis  de les grans empreses han crescut gairebé el 13% des que va començar l'any

L’estadística oficial revela que no només cau el salari mitjà per treballador; també es retalla la càrrega de les cotitzacions socials de manera que el cost laboral mitjà per treballador i mes es va situar en el tercer trimestre en 2.444,80 euros, fet que suposa un descens del 0,5% respecte al mateix període del 2015. Aquesta retallada és la més pronunciada des del quart trimestre del 2014.

El cost laboral mitjà per treballador de 2.444.80 euros és el resultat de la suma de 1.804 euros de cost salarial (que comprèn totes les remuneracions, tant en metàl·lic com en espècie) i de 640,79 euros d’altres costos. En aquest últim bloc s’hi inclouen les cotitzacions obligatòries a la Seguretat Social i altres conceptes com indemnitzacions per acomiadament i per fi de contracte. La raó que explica el descens de les cotitzacions socials resideix en les bonificacions adoptades pel Govern, que han augmentat el 2,7%, segons reflecteix l’enquesta de l’INE.

NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

«Les empreses no només paguen menys salaris als treballadors, sinó que també aporten menys a la Seguretat Social i paguen menys indemnitzacions per acomiadament», segons el comunicat emès per UGT.

De cara a l’acord de negociació col·lectiva que busquen patronal i sindicats per al 2017 o per a un termini més gran, de dos o tres anys, UGT i CCOO plantegen una forquilla de pujada salarial entre l’1,8% i el 3%. Els empresaris no han mostrat encara les seves cartes, tot i que han deixat entreveure que la seva referència de pujada salarial podria situar-se a l’entorn de l’1,5%. Govern i PSOE han deixat clar que la pujada del 8% acordada per al salari mínim interprofessional (SMI) el 2017 no ha de ser utilitzada com a referència per a la negociació col·lectiva.

EL DESCENS MÉS ELEVAT

Les dades de l’enquesta de l’INE revelen que per sectors d’activitat, la indústria no va registrar variació interanual en el seu cost laboral en el tercer trimestre, i es manté en 2.935,6 euros. En canvi, el cost laboral es va reduir un 1,9% en la construcció, fins als 2.504,2 euros, i un 0,4% en els serveis, fins als 2.350,2 euros.

Notícies relacionades

Entre juliol i setembre, el cost salarial més elevat va correspondre a la indústria (2.161,70 euros per treballador i mes, el -0,2%), seguit de la construcció, amb 1.745,80 (-1,7%) i els serveis, amb 1.741,90 euros (-0,2%).

Per comunitats autònomes, els costos salarials més elevats van correspondre al País Basc (2.175,6 euros per treballador i mes), Madrid (2.151,3 euros per treballador i mes) i Navarra (1.883,2 euros). A Catalunya, el salari mitjà es va situar en 1.875,14 euros en el tercer trimestre, amb una caiguda anual de l’1%. Per la seva part, els més baixos es van situar a Extremadura (1.465,1 euros) i Canàries (1.520,1 euros). En el tercer trimestre, el nombre de vacants de llocs de treball es va situar en 68.057.