CANVIS EN EL SECTOR FINANCER

El Popular convoca un Consell per substituir Ángel Ron per Emilio Saracho

L'entitat informa que el canvi es produeix "a proposta unànime" i serà efectiva el primer trimestre del 2017

abertran36476710 emilio saracho  who will be appointed new chairman of spain 161201120705

abertran36476710 emilio saracho who will be appointed new chairman of spain 161201120705 / DENIS BALIBOUSE

3
Es llegeix en minuts

El Popular ha comunicat aquest dijous a primera hora la convocatòria d'una reunió extraordinària del seu consell d'administració per destituir el seu presidentÁngel Ron (Santiago de Compostel·la, 1962), i nomenar Emilio Saracho (Madrid, 1955), exdirectiu del Santander i Goldman Sachs i actual vicepresident mundial de JP Morgan, com el seu substitut. L'inversor mexicà Antonio del Valle, que va entrar al banc a finals del 2013 i és un dels seus principals accionistes amb un 4,25% del capital, ha aconseguit per fi el suport suficient per fer fora l'executiu després d'intentar-ho durant mesos.

En un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), l'entitat explica que "a proposta unànime de la Comissió de Nomenaments, Govern i Responsabilitat Corporativa, es preveu que el Consell aprovi per unanimitat proposar a la Junta General d'Accionistes la designació d'Emilio Saracho Rodríguez de Torres com a conseller i president del Consell d'Administració, amb caràcter de conseller executiu". Una vegada acceptada la seva designació i adoptat el corresponent acord, afegeix el document, el procés finalitzarà el primer trimestre del 2017.

Pocs minuts després de saber-se la notícia, les accions del Banco Popular pujaven més del 4% després de perdre des de començament d'any més del 70%. Del Valle ja va intentar cessar Ron abans de l'estiu i també ha intentat fusionar el Popular amb el Sabadell o una altra entitat per recuperar part de la seva inversió, en què acumula quantioses minusvàlues. El problema del Popular, un banc tradicionalment estable i prudent, és que va entrar tard i amb massa força en el negoci immobiliari quan la bombolla ja estava inflada, fet que li ha deixat una pesada càrrega de totxo per pair vuit anys després de l'esclat de la crisi, davant uns competidors que ja han avançat més en aquest aspecte.

PROBLEMES ACUMULATS

A més, l'equip gestor capitanejat per Ron va decidir integrar el banc Pastor sense ajudes i va descartar traspassar actius immobiliaris tòxics al banc dolent Sareb per evitar quedar assenyalat en el grup d'institucions que han necessitat suport públic. Això el va obligar a llançar una ampliació de capital el 2012 per uns 2.500 milions i una altra del mateix import a començaments d'aquest any per poder ampliar el seu baix nivell de provisions davant les pèrdues. També va anunciar un fort pla d'ajust d'oficines treballadors i va projectar la creació d'un banc dolent intern (que encara negocia amb les autoritats). Sobretot, va substituir Francisco Gómez per Pedro Larena com a conseller delegat per intentar calmar els accionistes que demanaven un canvi en la direcció.

Les fonts oficials del banc asseguraven la setmana passada que el consell havia "reforçat el seu suport al president" després d'aprovar els avanços en la creació del banc dolent. No obstant, els dubtes del mercat (en els últims dies les apostes baixistes dels especuladors han superat un rècord del 8% del capital i s'han succeït els informes pessimistes de bancs d'inversió) i la creixent desconfiança del consell han permès a Del Valle, que en les últimes dues setmanes ha llançat una forta campanya mediàtica en contra de Ron, sortir-se finalment amb la seva.

SUPORT CREIXENT

Notícies relacionades

El mexicà ha comptat amb el suport inicial de Reyes Calderón, coordinadora dels consellers independents i presidenta de la comissió de nomenaments, i de José María Arias, vicepresident en representació de la Fundació Barrié i expresident del Pastor. Posteriorment se'ls han sumat els altres accionistes de referència: la sindicatura d'accionistes (9,87% del capital en mans de directius i empleats), el fons BlackRock (4,43%), el grup liderat per Del Valle (4,25%), Crédit Mutuel (4,06%), i Allianz (3,49%).

Des de la seva fundació el 1926 amb el rei Alfons XIII com un dels seus accionistes, el Popular s'ha caracteritzat per ser un banc eficient, rendible i estable, amb una gran especialització en el negoci de pimes. Normalment el seu directius han arribat als seus llocs per promoció interna, una tradició que s'ha trencat amb el nomenament primer de Larena i ara de Saracho. Després d'ocupar càrrecs directius a Galícia, Astúries i Cantàbria, Ron va fer el va saltar a Madrid el 1998. El 2002 va ser nomenat conseller delegat, i el 2006, president en substitució de Javier Valls.