EVOLUCIÓ DELS INDICADORS

El creixement de l'economia es va moderar en el tercer trimestre fins al 0,7%

El PIB va créixer el 3,2% en taxa anual, dues dècimes menys que en els sis mesos anteriors

El Banc d'Espanya atribueix la desacceleració al sector exterior

2
Es llegeix en minuts
ROSA MARÍA SÁNCHEZ / MADRID

El producte interior brut (PIB) de l'economia espanyola va créixer el 0,7% entre el juliol i el setembre respecte del trimestre anterior, una dècima menys que en els tres trimestres precedents, segons la dada avançada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Així, en taxa anual, l'economia espanyola va créixer en el tercer trimestre el 3,2% respecte al mateix període de l'any anterior, una taxa dues dècimes inferior a la registrada en el primer i el segon trimestre (3,4%), confirmant així el procés de lleugera desacceleració de l'activitat econòmica.

Després de deixar enrere la recessió, a finals del 2013, el procés de recuperació hauria tocat sostre el quart trimestre del 2015, amb una taxa anual del 3,6%, per endinsar-se en una tendència de desacceleració que, segons les previsions oficials, s'encamina al 2,3% el 2017.

IMPULS DE LA DESPESA PRIVADA

L'INE publicarà el 24 de novembre les taules i els quadros complets de la comptabilitat nacional trimestral d'Espanya corresponents al tercer trimestre del 2016.

Mentrestant, el servei d'estudis del Banc d'Espanya ja ha avançat al seu butlletí econòmic publicat aquest dimecres que, malgrat la lleugera moderació d'una dècima en el PIB trimestral, el creixement seguirà una vegada més impulsat per la fortalesa de la despesa de famílies i empreses, però amb menys aportació del saldo exterior. Segons el Banc d'Espanya, la continuïtat de la trajectòria expansiva de l'activitat s'hauria produït en un context d'elevat creixement de l'ocupació i condicions financeres "molt favorables". No obstant, l'aportació del comerç exterior hauria sigut més baixa que l'observada en el període abril-juny, mesos en què les exportacions van mostrar un to molt positiu, malgrat la debilitat de l'entorn global.

CAP AL 3,1% EL 2016

Notícies relacionades

Si es confirma l'estimació avançada aquest divendres per l'INE, “l'evolució de l'activitat hauria sigut lleugerament menor que l'esperada a principis del trimestre”, ha valorat el servei d'estudis BBVA Research. En tot cas, “la tendència de les variables observades indica que la recuperació de l'economia espanyola va continuar durant el tercer trimestre”, i va encadenar 12 trimestres consecutius amb expansió de l'activitat. “Tenint en compte aquestes dades, les previsions de creixement contemplades a l'escenari de BBVA Research es mantenen invariables (3,1% per al 2016 i 2,3% per al 2017), però segueix vigent la valoració sobre els riscos a la baixa de cara a l'any que ve”, resol.

La previsió oficial de creixement de l'economia per al 2016 se situa en el 2,9%, si bé el ministre d'Economia en funcions, Luis de Guindos, ha manifestat recentment que la taxa final podria estar “més a prop del 3,5% que del 3%”. En aquest sentit, les estimacions del BBVA es mantenen a la franja més prudent de la forquilla.