Brussel·les rellança l'harmonització de la base imposable de l'impost de societats

La Comissió Europea aprofita els recents escàndols fiscals per millorar la legislació de la UE

1
Es llegeix en minuts
SILVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

L’últim intent per crear una base imposable comuna consolidada de l’impost de societats a la Unió Europea (UE) es va produir fa un lustre, però va acabar bloquejat al Consell a causa de l’oposició de diversos governs europeus. L’Executiu comunitari va tornar a ressuscitar ahir el projecte amb una nova i ambiciosa iniciativa amb la qual pretén posar límit a l’enginyeria fiscal de la qual s’aprofiten les grans empreses per reduir al mínim les seves contribucions i millorar la transparència fiscal.

El nou paquet neix amb la idea que les empreses paguin allà on generen els seus beneficis i s’evitin conflictes d’interès entre les hisendes públiques dels 28. La proposta no aspira a harmonitzar l’impost de societats –que oscil·la entre el 10% de Bulgària i el 38% de França–, però sí a establir paràmetres comuns per calcular la base imposable.

Notícies relacionades

La novetat del nou paquet radica en el fet que l’estratègia s’aplicarà en dues fases per esquivar el bloqueig dels governs i facilitar les discussions. En una primera etapa es crearà una base comuna amb criteris comuns per calcular la base imposable, el primer pas per avançar cap a una certa harmonització fiscal. Així hi haurà menys llacunes i les multinacionals tindran més dificultats a trobar les bretxes que els permetin tributar menys del que haurien de tributar.

SEGONA ETAPA / Brussel·les ha optat, en canvi, per deixar per a una segona etapa la part més polèmica i ambiciosa del paquet: obligar les grans empreses a consolidar els seus resultats –beneficis i pèrdues– en una sola societat, de manera que hi hagi total transparència sobre quants ingressos tenen o quants impostos paguen a la UE. La idea és fer obligatòria aquesta base a les empreses amb uns ingressos consolidats anuals d’almenys 750 milions, fet que permetrà captar el 64% de les companyies que fan negocis a Europa, especialment aquelles que operen de forma transfronterera. Per a les més petites serà voluntària.