RENDICIÓ DE COMPTES AMB EL FISC

¿Què puc fer per pagar menys a l'IRPF del 2016?

Els plans de pensions i la hipoteca es mantenen com a principals eines per desgravar

Al llarg del present exercici s'han reduït les retencions en nòmina una mitjana de 78,11 euros

REBAIXA DE L’IRPF. Una oficina d’Hisenda, durant la campanya de la renda.

REBAIXA DE L’IRPF. Una oficina d’Hisenda, durant la campanya de la renda. / AGUSTÍN CATALÁN

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Rebaixa de l'IRPF. Any dos. A menys de tres mesos del tancament de l'exercici, existeixen encara algunes oportunitats per als contribuents de rebaixar la factura de l'impost de la renda (IRPF) que s'haurà de presentar la primavera que ve per passar comptes amb el fisc sobre el que s'ha guanyat al llarg del 2016.

Les aportacions als plans de pensions, malgrat que han vist reduït el seu avantatge a 8.000 euros anuals d'aportació com a límit, i l'amortització de la hipoteca, que ha de correspondre a una vivenda comprada abans del 2013, es mantenen com els principals instruments per reduir la càrrega fiscal, és a dir, perquè surti a pagar menys o per augmentar la devolució que es rebrà. 

En els plans  s'ha d'escollir entre l'estalvi fiscal immediat o diferir el pagament d'impostos al moment de la jubilació 

Amb els plans de pensions, malgrat que el límit d'aportació anual deduïble es va reduir de 10.000 a 8.000 euros, l'estalvi fiscal pot arribar fins a 45 de cada 100 euros invertits. A Catalunya aquest pot arribar fins a 48, ja que la tarifa en la part autonòmica és més elevada. Aquest instrument de previsió social és l'únic amb què es pot reduir l'import de la base imposable sobre la qual després s'aplica la tarifa de l'impost. 

Fins a 26.667 euros d'ingressos anuals operen com a límit deduïble els 8.000 euros d'aportació; mentre que per sota d'aquesta renda el límit és el 30% dels rendiments del treball o de les activitats econòmiques. En tot cas, sobre els plans de pensions, els experts aconsellen tenir en compte que rendeixen, en general, menys que la borsa o els bons en terminis de 15 anysborsa o els bons en terminis de 15 anys. Es tracta d'optar entre obtenir estalvis fiscals immediats o diferir el pagament d'impostos al futur, en el moment de la jubilació.

CAMPANYES  

Les gestores de plans i fons de pensions ultimen les seves campanyes per captar nous partícips o perquè els existents esgotin les aportacions fins al màxim deduïble. VidaCaixa, per exemple, encara que té a disposició dels clients tota l'oferta a través de les oficines de CaixaBank, la seva propietària, llançarà la campanya de plans de pensions el mes que ve. I així ho faran la majoria d'entitats financeres. Una bona part de les aportacions es concentren en la part final de l'any, ja que l'efecte fiscal és el mateix si es fa al gener que si s'opta per realitzar-lo abans de la mitjanit del 31 de desembre.

En el cas de la hipoteca, sempre que sigui una vivenda habitual adquirida abans del 2013, el límit anual deduïble són 9.040 euros, amb una desgravació del 15%, fet que suposa 1.356 euros per contribuent.

A més hi ha els plans d'estalvi 5, que poden adoptar la forma de compte bancari o d'assegurança. Es poden fer aportacions de fins a 5.000 euros anuals, exempts de tributar a l'IRPF sempre que no es retirin en un termini de cinc anys i no se superin els 5.000 euros anuals d'aportació. En tot cas, els baixíssims tipus d'interès el converteixen en una inversió poc atractiva. De nou es tracta d'elegir entre estalvi fiscal immediat o rendiments molt baixos.

OENAGÉS I PARTITS

Una de les poques novetats que ha entrat en vigor aquest any per estalviar-se alguns euros més correspon als donatius a oenagés. Sobre els primers 150 euros s'aplica una deducció del 75%, davant el 50% de l'any passat; i sobre la resta, del 30%, en lloc del 27,25% de l'any passat. I en substitució de la reducció per aportacions a partits polítics es crea una deducció del 20% de les quotes d'afiliació amb una base màxima de 600 euros.        

Els plans  d'estalvi 5 eximeixen de tributar durant un lustre, però ofereixen escassa rendibilitat 

Aquest any ha sigut l'últim de la rebaixa de l'IRPF, que va significar també un ajust de les retencions a les nòmines, que el Govern del PP es va afanyar a regular donada la proximitat de les eleccions generals (en aquest cas, les del 20-D). Fins i tot va anticipar a juliol de l'any passat una part de la rebaixa fiscal que estava prevista per al 2016, de manera que es va viure un exercici amb dues tarifes diferents. 

Encara que la rebaixa relativa de les retencions per a aquest any era de fins al 3%, el gruix dels contribuents a penes han notat l'increment en euros en els seus ingressos mensuals. La mitjana d'augment de nòmina ha sigut d'uns 78,11 euros anuals que, en el cas de tenir 14 pagues, es tradueix en 5,57 euros més a la butxaca cada mes, segons les estimacions que va realitzar el col·lectiu de tècnics d'Hisenda integrats a Gestha.

Notícies relacionades

La taula de retencions és igual per a tot el territori. La fixa l'Estat. Això suposa que es basa en els tipus fixats pel Govern central, que situen el gravamen mínim en el 19% i el màxim en el 45% per al 2016. L'IRPF és un tribut participat per les autonomies al 50%. Si les comunitats no han seguit l'Estat en la rebaixa de tipus, els gravàmens totals que paguen els seus ciutadans són superiors. 

És el que passa a Catalunya. El tram autonòmic no es modifica des del tripartit, cosa que fa que el tipus mínim sigui del 21,5%, davant el 19% dels territoris que hagin seguit la pauta estatal; i el màxim, del 48%, davant el 45% de la resta. A més la tarifa té 10 trams en lloc dels cinc del tram estatal.