FISCALITAT INDIVIDUAL

¿En quant em queda la nòmina?

La rebaixa de les retencions aquest 2016 es nota especialment en les rendes més altes

4
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Any nou, salari nou. Però no perquè a l'empresa on treballa l'hi hagin apujat o rebaixat, sinó perquè amb l'entrada en vigor de l'última fase de la rebaixa de l'impost de la renda de les persones físiques (IRPF), es redueixen de nou les retencions i, per tant, augmenta l'import net que es percebrà en la nòmina.

El Govern, avui en funcions, va optar per avançar a juliol passat, a cinc mesos vista de les eleccions generals, una part de la retallada que s'havia de portar a terme el 2016. I es va afanyar perquè s'apliqués de seguida en les nòmines, però és en el present exercici en què es notarà la retallada completa de les retencions. L'ideal és comparar la nòmina que es percebrà aquest mes amb la de desembre, ja que en aquesta última s'havia regularitzat completament la retenció adaptada a la rebaixa aplicada des de juliol.

Encara que la rebaixa relativa és de fins al 3%, el gruix dels contribuents a penes notaran l'increment en euros en els seus ingressos mensuals. La mitjana d'augment de nòmina és d'uns 78,11 euros anuals que, en el cas de tenir 14 pagues, es tradueix en 5,57 euros més a la butxaca cada mes, segons les estimacions del col·lectiu de tècnics d'Hisenda integrats a Gestha.

El treballador mitjà, amb un sou net mensual que puja a uns 1.550 euros, es va beneficiar l'any passat d'una alça salarial d'entre el 0,5% i el 0,7%. A aquest increment se sumarà ara el corresponent a una retenció menor en la nòmina per adequar-la a la nova baixada de la tarifa de l'IRPF. Com en altres exercicis, Hisenda ha posat en marxa una eina per calcular la retenció

TIPUS MÉS ALT

Es dóna la circumstància que en aquesta franja salarial, la més comuna amb entre cinc i sis milions de declarants, el tipus és més elevat que el del 2011, abans de la rebaixa tributària, per a una part de la seva retribució, però es veu compensada per la baixada en els primers trams de la tarifa. Així, a partir de 20.200 tributa al 30% (31% l'any passat) en lloc del 28%, però en els primers 12.450 euros paga al 19% en lloc del 24% anterior. Una cosa semblant passa amb els salaris entre els 60.000 i els 175.000 euros, si bé també els beneficia la baixada dels trams anteriors.

Aquest efecte es produeix perquè la nova tarifa té cinc trams en lloc dels set que tenia la que va regir fins al 2014. I això afecta curiosament una de les franges amb més contribuents. "Hisenda és plenament conscient dels trams en què es concentren la majoria dels contribuents, afirmen els experts consultats. 

Diferències territorials

És el que passa a Catalunya. El tram autonòmic no es modifica des del tripartit. Això farà que el tipus mínim sigui del 21,5%, enfront del 19% dels territoris que hagin seguit la pauta estatal; i el màxim, del 48%, enfront del 45%. A més la tarifa té 10 trams en lloc dels cinc del tram estatal.    

La veritat és que l'stalvi fiscal en termes absoluts (en euros) augmenta a mesura que ho fa el nivell d'ingressos. I l'efecte encara és més impactant si es compara amb el del 2014, l'últim exercici en què va regir la pujada de l'IRPF aprovada pel PP quan va accedir al poder. Llavors va aplicar un recàrrec en la tarifa d'entre el 0,75% i el 7%. 

Un exemple que l'impacte en més renda a la butxaca és més gran com més elevats són els ingressos es veu en el cas dels contribuents que obtenen fins a 30.000 euros bruts a l'any. En aquest suposit, l'estalvi tributari que obtindran equival a l'1,65%, enfront de l'1,83% dels que guanyen 40.000 euros bruts anuals, "unes cinc vegades menys que el que obté el que guanya un milió", adverteix Gestha. La injecció de liquiditat en aquest cas és de gairebé el 9% respecte al 2014.  Però es pot veure en tots els casos.

EQUITAT I PROGRESSIVITAT

Segons el secretari general de Gestha, José María Mollinedo, "la rebaixa fiscal té un abast desigual, ja que permetrà un  estalvi més gran com més grans siguin també els ingressos. Així mateix empitjora l'equitat i la progressivitat proclamades a l'article 31.1 de la Constitució".

Notícies relacionades

El Registre d'Economistes Assessors Fiscals (REAF) ha portat a terme una estimació de com queden les retencions per trams de renda i reflecteixen el fet que els estalvis en euros són més grans com més elevada és la renda. Per exemple, en la franja de 25.000 euros bruts, l'import líquid addicional al mes que es posarà a la butxaca l'assalariat és de 5,01 euros o 70,21 euros a l'any si és solter i sense fills. En el mateix cas, si té parella, només treballa un dels dos i tenen dos fills, un d'ells menor de tres anys, l'estalvi serà de 4,25 euros mensuals o 59,50 anuals. 

En la majoria dels casos passa que l'estalvi o l'import líquid que anirà a parar a la butxaca del contribuent és més gran si és solter i sense fills que si té parella i descendència. Aquesta és una qüestió tècnica per la forma com es calcula el mínim exempt familiar. "Com més mínims es tenen menys és la reducció, que és una cosa que ja van advertir al seu dia", afirmen des del REAF.