CORNELLÀ CREACIÓ

La disrupció és una oportunitat

Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya, crida les empreses a perdre la por a innovar, ja sigui des de dins o des de fora

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / BARCELONA

Vivim moments de molts canvis. La tecnologia està revolucionant pràcticament tots els mercats, la qual cosa suposa un repte per a la indústria tradicional però, al mateix temps, una gran oportunitat. Bé ho sap Telefónica, que ha vist com el naixement de nous negocis com WhatsApp han reduït part del seu negoci a zero (els SMS). Davant aquest panorama, el millor que poden fer les empreses, segons la companyia, és adaptar-se a aquesta nova tendència, precisament, abraçant la tecnologia, des de dins o donant entrada a saba nova.

"La disrupció és aquella que fa canviar el comportament de mercats sencers i de com les persones fem coses. I el mòbil és precisament la disrupció actual. Jo no he comprat mai més una llanterna. Tampoc tinc ja GPS al mòbil. ¿Fotos? La gran majoria usa ara el mòbil. Tots aquests segments de mercat s'han vist ‘disromputs’ pel mòbil, també les empreses", explica Kim Faura, director general de Telefónica a Catalunya, que aquest divendres participa al fòrum Cornellà Creació.

"Totes les indústries i de tots els sectors tenen un grau de la cadena de valor en què la digitalització les pot posar en una situació no competitiva. Cal estar atents a tot el que pot succeir i avançar-se a aquestes situacions. Cal innovar", agrega el directiu. Malgrat que les grans empreses són lentes a reaccionar, Faura recomana "perdre la por" a fer coses noves, ja sigui des de dins o des de fora. "A Telefónica tenim més de 200 persones al centre de l'innovació i desenvolupament de Barcelona. Tenim les beques talent, Wayra, la xarxa de fons Amérigo. Són instruments per crear projectes innovadors", agrega. I recalca que, per exemple, el 40% de les innovacions de Procter & Gamble provenen de fora.

Grans, mitjanes i petites han d'innovar, en l'escala que sigui. “Avui dia no cal fer grans inversions en hardware. El model és el del pagament per ús, ja que tot està al núvol”, explica. A més, han d'aprofitar la infraestructura tecnològica amb què es compta a Catalunya, “de les millors del món”, en concret la fibra òptica.

Notícies relacionades

FIBRA A TOTES LES LLARS

"El 2020 tindrem la pràctica totalitat de les llars amb fibra. Hagués pogut haver estat abans, però la regulació actual, tan desavantatjosa per a nosaltres (l'obliguen a compartir amb els competidors la seva xarxa de fibra en molts casos), ha impedit un més ràpid desplegament, acabar-lo l'any que ve". ¿5G? "Estem ja en això. És una carrera de fons, i hi haurà proves aviat. Però no preveiem que fins a en cinc anys sigui quelcom massiu", conclou.

Temes:

Telefónica