PUBLICAT PER 'INTERVIÚ'

La justícia investiga el desviament de subvencions públiques de la USOC

El sindicat va justificar recursos per a formació amb factures de despeses ordinàries de les seves seus i salaris

 

  / INTERVIÚ

1
Es llegeix en minuts

El sindicat USOC va justificar el 2007 subvencions per a formació amb factures de despeses ordinàries de les seves seus i salaris. Segons publica aquest dilluns el setmanari del grup Zeta 'Interviú', part del diner públic de formació s'hauria dedicat a pagar sous de dirigents. La fiscalia i els Mossos d'Esquadra investiguen suposades malversacions sota el poder omnímode que van exercir al sindicat Antònia Gil Francisco Giménez, el seu marit.

La font de la informació és un document intern del sindicat, ara convertit en prova d'una investigació per malversació de fons públics. El document, al qual ha tingut accés 'Interviú', es titula "Acords Junta AFPES 13/09/2007". Les sigles corresponen a Aula de Formació Professional i Estudis Socials, l'empresa amb què la USOC rebia subvencions per a cursos de formació. La frase clau de l'acta assegura: "S'acorda que la vicepresidenta de l'AFPES parlarà amb les unions comarcals de la USOC perquè en la mesura que sigui possible les factures de les despeses que tinguin les unions es facin a nom de l'AFPES amb el fi de poder justificar les accions". El setembre del 2007, l'AFPES no podia justificar en què gastava el diner públic que rebia. L'ordre de desviar factures seria recordada més tard per 'e-mail' als dirigents comarcals. 

Notícies relacionades

Aquest és un dels suposats fraus de la USOC que investiguen els Mossos d’Esquadra per a la Fiscalia de Delictes Econòmics i la jutge d'Instrucció 2 de Barcelona, Eugenia Canal. Subvencions que haurien d'haver anat a cursos, en part, s'haurien gastat en pagaments que no tenien res a veure amb l'ensenyament. Per exemple, sous per a cinc dirigents del sindicat.

El desviament es feia "de tota la vida". Ho va dir en una reunió de l'executiva, l'octubre del 2010, la llavors secretària general i avui principal imputada, Antònia Gil. Els cinc sous que es van poder pagar rondaven els 2.400 euros bruts. Els Mossos investiguen si els van cobrar com a personal de l'AFPES, sense tenir a veure amb la formació, Neus Folch, secretària d'Economia de la USOC; Francisca Rubio, secretària d'Economia del Vallès Occidental; Ana Carro, secretària d'Organització en aquesta comarca; Isabel Merino, secretària d'Organització a les Terres de l’Ebre, i María Recuero, que era la secretària general d'Indústries Químiques i avui és la líder d'una USOC que, des del febrer del 2015, es presenta com a renovada.