MERCAT LABORAL

Gairebé tres de cada quatre joves treballadors són temporals

Els contractes d'aquest tipus faciliten la incorporació al mercat laboral encara que realitzant tasques sense qualificació

Trobar una feina eventual és 13 vegades més probable que aconseguir un contracte indefinit, segons la patronal de les ETT

Alumnes de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona.

Alumnes de l’Escola d’Hostaleria i Turisme de Barcelona. / ARXIU / DANNY CAMINAL

4
Es llegeix en minuts
MERCEDES JANSA / MADRID

L’augment de la contractació temporal o a temps parcial és una de les raons de la recuperació de l’ocupació a Espanya però està deixant un mercat laboral en què abunda la baixa qualificació i els escassos salaris. Amb una taxa de desocupació juvenil de les més altes de la Unió Europea (46,5%), els treballadors de menys edat són els que paguen aquesta situació en sectors, a més a més, que estan contribuint a la recuperació (comerç i serveis), però que no ofereixen seguretat de cara al futur. En aquesta situació la temporalitat arriba a gairebé tres de cada quatre joves d’entre 16 i 24 anys (el 70,8%), segons un estudi d’Asempleo, la patronal de les empreses de treball temporal (ETT).

O més ocupació  o més salari

La pujada salarial que CCOO i UGT portaran a la taula de negociació amb CEOE i CEPIME dependrà del compromís dels empresaris per crear ocupació. En tot cas la forquilla més probable se situarà entre l’1,5% i el 2%. Això significa que les centrals poden cedir en la seva pretensió d’una pujada de dos punts si hi ha dades tangibles de contractació i de reducció de la temporalitat.

    Els sindicats justifiquen la seva petició en el creixement de l’economia i de la productivitat. En el document d’orientacions per a la negociació col·lectiva enviat a les patronals es dubta que el creixement econòmic es moderi, com preveu el Govern, davant el que ha passat aquest any, en què s’espera un creixement del 2,9%. 

   

 També alerten que l’any que ve la inflació pot deixar de ser negativa i arribar a l’1,3%, com preveuen els analistes de Funcas, i aprofundiria en la pèrdua de poder de compra dels salaris.

   

 L’acord per a aquest any establia un increment de l’1,5% i a penes s’està arribant a l’1,1%. Per aixo les centrals conclouen que els augments fixats en els convenis són compensats per les retribucions inferiors dels dels nous contractats o les retallades unilaterals que permet la reforma laboral. Per CCOO i UGT, totes les millores econòmiques com la productivitat, la baixada del preu de les matèries primeres i dels tipus d’interès «estan anant a ampliar els beneficis empresarials, que ja superen el nivell previ al de la crisi».

    L’estudi posa en relleu que la temporalitat no afecta només els joves i confirma que s’està estenent amb la sortida de la crisi. A més a més, es concentra en les activitats de serveis, comerç i hostaleria, fonamentalment, que actuen com a locomotora en la reactivació econòmica. Però també es tracta de treballs en què es realitzen activitats bàsiques, una situació en la qual es va trobar el 60% dels joves que van aconseguir la seva primera feina en els tres últims anys.

RECUPERACIÓ

Dels 1,3 milions de nous ocupats sorgits amb l’empenta de la recuperació, entre el primer trimestre del 2014 i el segon trimestre del 2016, la meitat han sigut assalariats amb contracte temporal, fet que ha incrementat en 2,6 punts la taxa de temporalitat, fins al 26%, que suposa uns 3,9 milions de treballadors. 

    «La majoria dels treballadors amb una feina temporal procedeixen, en la seva pràctica totalitat, d’una situació d’atur. Això suposa que és una gran porta al treball i a l’adquisició d’experiència», assenyala Andreu Cruañas, president d’Asempleo, que destaca l’oportunitat que això suposa d’entrar en el mercat laboral, o de reingrés si es va ser expulsat per la crisi, així com de combinar feina i estudis per als més joves.

    Per contra, CCOO i UGT consideren que l’augment de la temporalitat no es deu a raons conjunturals, com el millor comportament del sector turístic, sinó que obeeix a «un patró tradicional de recuperació basat en la inestabilitat en l’ocupació».

    L’estudi sobre qualitat de l’ocupació realitzat en col·laboració amb la Universitat d’Alcalá de Henares (Madrid) destaca que la probabilitat de trobar una primera feina temporal és 13 vegades més alta que d’aconseguir un contracte indefinit. I encara que el percentatge de joves amb contracte temporal és més gran (16% davant el 3% de la resta d’ocupats en el segon semestre del 2016), als que tenen entre 16 i 24 anys se’ls posa més difícil passar de temporal a fix.

    De fet l’estudi destaca, amb dades de l’EPA, que en el segon trimestre d’aquest any la probabilitat que els joves menors de 25 anys aconsegueixin transformar un contracte temporal en indefinit és del 4,5% davant el 6,5% de la resta dels empleats.

MAQUINÀRIA

Notícies relacionades

L’hostaleria i el comerç són les branques de l’activitat en què aquesta probabilitat és més elevada que en altres a causa de la millora de l’activitat econòmica en el conjunt del sector serveis. En els tres últims anys s’ha arribat a una mitjana de 5,1% de probabilitat, que només ha sigut superada pel sector de la indústria de construcció de maquinària i material de transport, amb una mitjana del 7,4%.

    Les comunitats que donen més oportunitats perquè els joves obtinguin la seva primera feina són les que també ofereixen més possibilitats de conversió del contracte temporal a indefinit. Navarra és la que presenta una combinació més bona dels dos indicadors. Però comunitats com Catalunya, on la probabilitat de trobar una primera feina està al voltant del 7% (com la mitjana d’Espanya), sí que milloren les possibilitats de pujar un esglaó en la qualificació professional, i així ronda el 50% la possibilitat de passar de la primera feina temporal a un contracte indefinit. 

Temes:

Ocupació Joves