EVOLUCIÓ MONETÀRIA

Més de 1.600 milions d'euros en pessetes segueixen sense canviar-se

El Banc d'Espanya seguirà canviant les monedes fins al final del 2020

2
Es llegeix en minuts
P. ALLENDESALAZAR / MADRID

La desaparició d'una moneda, com pot passar amb el bitllet de 500 euros, no implica ni de bon tros que els seus posseïdors hagin de perdre els diners o hagin d'anar de pressa a canviar-la. La millor prova és la pesseta: milions de l'antiga divisa espanyola segueixen en parador desconegut molts anys després de la seva desaparició i el Banc d'Espanya encara les canvia per euros.

L'1 de gener del 2002 va entrar en circulació la moneda europea i fins a l'1 de març d'aquell any va conviure amb la pesseta. La moneda espanyola va deixar en aquell moment d'existir, després de 133 anys d'història (l'octubre del 1868 havia substituït l'escut). En els mesos previs, les diferents sucursals del Banc d'Espanya i els bancs privats havien realitzat de forma gratuïta una part substancial del canvi de les dues monedes a raó d'un euro per cada 166,386 pessetes. 

Però, quan ja no es podia pagar amb la divisa espanyola, encara en quedava en circulació una bona quantitat, per valor de 4.251 milions d'euros, 1.362 milions en monedes i 2.889 milions en bitllets. El desembre del 2001, això sí, la quantitat era de 48.748 milions d'euros (2.521 i 46.227 milions, respectivament).

DEGOTEIG REDUÏT

El Banc d'Espanya ha seguit canviant-les per euros des d'aleshores, però al març encara hi havia 1.648 milions d'euros en pessetes sense canviar (800 milions en monedes i 857 milions en bitllets). La quantitat és a penes 12 milions inferior a la d'un any abans, cosa que demostra que el ritme de canvi és constant però molt lent.

L'experiència apunta que sempre que hi ha un procés de retirada de moneda un percentatge relativament notable queda sense canviar. En l'organisme s'estima que els motius més probables són que els turistes se les emportessin de tornada als seus països d'origen i que les llars espanyoles les guardin de record o quedessin oblidades en algun calaix

PASSOS A SEGUIR

El canvi de pessetes per euros el pot realitzar qualsevol persona física (no les empreses), tant a la seu central del Banc d'Espanya a Madrid (C/ Alcalá 48) com a les seves sucursals (la de Barcelona és a la plaça de Catalunya 17, el telèfon és el 934 824 700 i obre de dilluns a divendres de 8.30 a 14 hores). Sempre que la quantitat sigui igual o superior a 1.000 pessetes, caldrà presentar el DNI, el passaport o la targeta de residència, si bé els seus funcionaris també podran sol·licitar la identificació a l'interessat encara que la quantitat sigui menor. 

Notícies relacionades

El període de canvi finalitzarà el 31 de desembre del 2020. Són canviables els bitllets en pessetes emesos a partir del 1939. Els emesos entre el 1936 i el 1939 (durant la guerra civil) han de ser examinats pels experts del Banc d'Espanya per determinar el seu valor de canvi. Pel que fa a les monedes, només són canviables les vuit que hi havia en circulació quan va arribar l'euro més la de 2.000 pessetes. Les que hagin patit una "alteració derivada d'un procés industrial o mecànic" no es canviaran. 

A més de presencialment, es pot realitzar per correu postal. Si el sol·licitant no viu a Espanya, pot enviar els bitllets de pessetes amb el formulari corresponent, però no podrà canviar les monedes. També ho podrà fer per via electrònica