TELECOMUNICACIONS

Brussel·les es decanta per bloquejar la venda de la filial britànica de Telefónica, O2

La Comissió Europea pararà l'operació per motius de competència

2
Es llegeix en minuts

La Comissió Europea té previst bloquejar la compra de la filial britànica de Telefónica, O2, per part del grup hongkonguès Hutchison Whampoa. L’operació, pactada en 12.500 milions de lliures (uns 13.000 milions d’euros), estava pendent de la decisió de Brussel·les, i finalment l’opció comunitària seria aturar-la. 

    L’Executiu comunitari es decantarà per impedir-ne la compravenda argumentant raons de competència, segons han assegurat a l’agència Efe dues fonts coneixedores de la situació. 

    La decisió serà presa ben aviat, encara que fonts de Telefónica han assegurat a EL PERIÓDICO que no esperen que es produeixi el pronunciament fins almenys la setmana que ve.

    El motiu que esgrimirà Brussel·les per vetar la compra és que Hut­chison ja està present en el mercat britànic amb l’operador de telefonia mòbil Three. La suma de totes dues (O2 i Three) portaria la firma britànica a convertir-se en líder del mercat al Regne Unit, de manera que l’Executiu comunitari té dubtes sobre la reducció de la competència a la Gran Bretanya.

    No obstant, altres fonts coneixedores de la negociació afirmen que el Regne Unit ha pressionat Brussel·les per evitar la venda. La competència sobre l’operador històric, British Telecom (BT), i que precisament sigui l’empresa d’una excolònia la nova líder del mercat, són factors que no han agradat gaire a Londres. 

    De fet, la setmana passada, en la conferència amb analistes per presentar els resultats del primer trimestre, el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va assegurar que no es pot descartar que les autoritats de la competència de la Comissió Europea vetin l’operació «per motius polítics».

CONTAMINACIONS / En concret, el president executiu de Telefónica va criticar que el debat al voltant del Brexit (eventual sortida del Regne Unit de la Unió Europea un cop celebrat el preceptiu referèndum a les illes) així com la posició dels reguladors britànics, que s’han manifestat clarament i públicament en contra de l’operació, «estiguin contaminant» la decisió.

Notícies relacionades

    Telefónica va acordar la venda del seu negoci al Regne Unit fa més d’un any, el març del 2015. L’operació és rellevant per a la companyia que presideix des de fa poques setmanes Álvarez-Pallete perquè li permetrà reduir el seu endeutament, que supera els 50.000 milions d’euros.

     Telefónica va decidir vendre el negoci al Regne Unit després que intentés entrar en el capital de British Telecom per poder oferir paquets conjunts de telefonia mòbil, connexió a internet i televisió, operació que els anglesos van decidir descartar.