CRISI EN ELS MERCATS

Les borses europees obren amb caigudes després del tancament dels parquets xinesos

La Xina viu la jornada borsària més breu de la seva història, només mitja hora, per evitar vendes massives dels inversors

La borsa xinesa es desploma amb caigudes del 7%. / AFP / VÍDEO: ATLAS

2
Es llegeix en minuts

La Borsa de la Xina s'ha tornat a enfonsar i ha tancat només mitja hora després de la seva obertura. És la segona vegada en una setmana que els mercats xinesos tanquen.

Els parquets xinesos han viscut la jornada més breu de la seva història, que només ha durat 28 minuts (inclosa una suspensió de 15, per la qual cosa només hi ha hagut 13 minuts de cotització), entre fortes caigudes d'un 7,32% a Xangai i d'un altre 8,35% a Shenzhen.

La situació ha arrossegat les borses europees, que han obert amb pèrdues. La Borsa espanyola ha perdut els 7.000 punts, mentre que Londres ha baixat un 1,21%, fins als 6.000 enters, i Frankfurt, un 2,18%, fins als 9.991,69 punts.

La situació d'aquest dijous a la Xina encara és pitjor que la que va fer saltar les alarmes dilluns passat, quan els mercats xinesos van tancar per primera vegada prematurament, en aquella ocasió 92 minuts abans del seu tancament habitual, i Xangai es va enfonsar un 6,85% i Shenzhen un altre 8,16%.

VETAR LES VENDES D'ACCIONS

La Comissió Reguladora del Mercat de Valors de la Xina ha anunciat noves normes que limitaran la capacitat de venda de títols dels grans accionistes xinesos a un màxim de l'1% del total d'accions d'una companyia.

D'aquesta manera, aquests grans accionistes (els detentors del 5% o més dels títols d'una empresa) no es podran desprendre de més d'un 1% del total en un termini de tres mesos, i a més estaran obligats a anunciar al mercat els seus plans de fer-ho amb almenys 15 dies d'antelació.

Aquestes regles, que entraran en vigor dissabte que ve, s'aplicaran també al mercat secundari (previ a l'obertura, en què se solen decidir les vendes d'accions de grans accionistes i principals directius de les empreses), encara que no es compten en el còmput les accions que hagin sigut adquirides pels grans accionistes en aquest mercat secundari.

La nova decisió allargarà així durant tres mesos més l'abast d'una altra mesura anterior (que caducarà aquest divendres, i que es va prendre durant les grans debacles borsàries de l'estiu passat per contenir les seves caigudes), ja que l'enfonsament d'aquest dijous i el de dilluns passat s'expliquen precisament perquè divendres seria el seu últim dia.

TERMINI QUE ACABA DIVENDRES

Notícies relacionades

Durant les caigudes de l'estiu passat, el regulador va obligar els grans accionistes dels parquets xinesos a no vendre ni una de les seves paperetes en un termini de sis mesos, que es compleix precisament divendres, per la qual cosa el mercat ha reaccionat aquesta setmana comptant que dilluns que ve podrien començar a ser venudes de nou.

Gairebé un bilió de títols havien de quedar així desbloquejats, i encara que el regulador no esperava que hi haguessin vendes massives, les caigudes d'aquesta setmana es van produir per l'anticipació dels inversors, que volien recollir beneficis abans que les seves paperetes perdessin valor, segons la seva previsió, en aquests dies.

Temes:

Crisi Borsa Xina