Brussel·les investiga Abengoa i dos fabricants més per apujar preus de l'etanol

La Comissió Europea llança una investigació formal per examinar si van manipular els índexs de referència

2
Es llegeix en minuts
SÍLVIA MARTÍNEZ / BRUSSEL·LES

A la multinacional andalusa Abengoa, a un pas de la bancarrota, se li multipliquen els fronts en què ha de donar explicacions. La Comissió Europea va confirmar ahir que ha obert una investigació formal per examinar si tres fabricants d’etanol van infringir les normes antimonopoli de la UE i van manipular els índexs de referència de l’etanol publicats per l’agència de notificació de preus Platts. Entre les tres empreses que estan sota la lupa de Brussel·les hi ha l’empresa sevillana.

En cas que resulti provat que hi va haver fixació de cartell, la multa podria pujar fins al 10% de l’import del volum de negoci global, encara que l’obertura d’una investigació no prejutja el resultat.

Les sospites de la Comissió Europea es remunten al maig del 2013 quan van realitzar una primera tanda d’inspeccions sorpreses a les quals van seguir noves rondes l’octubre del 2014 i el març d’aquest mateix any. Amb els resultats d’aquestes indagacions a la mà, els serveis de la competència que dirigeix la danesa Margrete Vestager van decidir passar ahir a l’acció per les seves sospites que tres empreses que fabriquen, distribueixen i comercialitzen etanol –Abengoa, Alcogroup SA de Bèlgica Lantmännen ek för de Suècia, així com les seves filials– poguessin haver manipulat els índexs de referència i augmentar així els preus.

EL MECANISME

Els preus avaluats i publicats per agències de notificació de preus com Platts serveixen de referència per al comerç en els mercats físics i en els mercats de derivats financers d’un seguit de matèries primeres tant a Europa com a la resta del món. Aquest és el cas de l’etanol, un alcohol obtingut a partir de biomassa –blat, blat de moro o remolatxa sucrera, per exemple– que s’afegeix sobretot a la gasolina i s’utilitza com a biocarburant en determinats vehicles de motor. 

Notícies relacionades

Segons Brussel·les, si es confirmen les pràctiques, no únicament s’hauria vist perjudicada la competència, també els objectius energètics de la UE «a l’augmentar els preus de les energies renovables» i, en concret, «els biocarburants utilitzats per al transport», cosa que podria donar lloc a una reducció de la utilització de biocarburants com a alternativa als combustibles fòssils, amb conseqüències negatives tant per als consumidors com per al medi ambient.

INVESTIGACIÓ INICIAL

«És crucial que els mercats de carburants siguin competitius per fomentar un transport més net i reduir emissions de gasos amb efecte hivernacle. Aquest és un element important de l’ambiciosa estratègia de la Comissió per limitar les emissions i estimular les energies renovables», ha advertit la comissària de competència, Margrete Vestager, a través d’un comunicat. Els seus serveis ja han informat Abengoa que està sent investigada. «De moment només hem obert una investigació per veure què ha passat. Això no és la decisió final», explica el seu portaveu incidint en el fet que l’objectiu és determinar si hi va haver algun tipus de coordinació i si les tres empreses es van posar d’acord per elevar els preus de l’etanol.