¿Quan poso la rentadora?
Les elèctriques ja calculen el rebut de més de sis milions d'usuaris amb 24 preus diferents del dia
Les franges menys cares són de matinada, a mig matí, de 14.00 a 19.00 hores i el cap de setmana
Fins a 24 preus diferents del dia. Des de dijous, les elèctriques facturen a usuaris de la tarifa regulada (PVPC) amb el consum i el cost real de mercat de cada hora. Prova que el sistema va ser fruit de la precipitació és que la fórmula, que provoca molta imprevisibilitat sobre els preus, entra en vigor 18 mesos després del que preveia el mateix Govern.
EINA
Un comptador que tan sols té la meitat de gent
La facturació horària real s'aplica a tot aquell que té el PVPC i un comptador intel·ligent preparat per a la telegestió. Dels 13 milions d'usuaris amb la tarifa, prop de sis milions compleixen els requisits. Les companyies elèctriques han de complir un calendari d'implantació gradual fins al 2018.
OBJECTIU
Al voltant del 40% del rebut, variable
Un 40% del rebut està subjecte al vaivé horari. L'usuari pot conèixer els preus el dia abans a la web de Red Eléctrica o aplicacions que les elèctriques que comercialitzen la tarifa (Endesa, Iberdrola, Gas Natural, Viesgo, EDP) faciliten als seus clients. Als que tenen el PVPC però el comptador intel·ligent encara sense preparar per a la telegestió o el tenen encara mecànic, se'ls seguirà aplicant el patró mitjà de consum que calcula REE segons la classe de tarifa. La més comuna és la 2.0A, sense discriminació horària.
EFECTES
Horaris més cars i horaris més barats
En general, els preus més alts són a primera hora del dia i cap a les 21.00 hores. Els més baixos són de matinada (d'una a sis), a mig matí, entre les 14 i les 19 hores, els dissabtes a la tarda i els diumenges, encara que tot pot variar segons l'estació, el clima, etcètera.
CONSUM
Electrodomèstics i 'stand-by'
Els electrodomèstics són els equipaments que més electricitat consumeixen en una casa. L'ideal és desplaçar mitjançant programadors l'ús dels que es fan servir ocasionalment, com la rentadora o el rentaplats, a hores vall. Un altre element a tenir en compte és que 6 de cada 100 kW se'n van al deixar la tele i altres dispositius en repòs en lloc d'apagar-los.
En tot cas, els estalvis seran escassos. Endesa va fer una prova pilot en 250.000 vivendes de Saragossa i, sense modificar hàbits de consum, el 60% dels clients es van estalviar uns 10 cèntims al mes amb la facturació horària. Només els més conscienciats podien arribar al 3% o 4% de la factura. «El canvi pot ser positiu, però s'haurà de canviar la cultura de la gent en relació amb la gestió de l'electricitat», diu José María García Casasnovas, president de la Comissió d'Energia del Col·legi d'Enginyers Industrials.
MERCAT
Pluja d'ofertes per deixar la PVPC
Les elèctriques han multiplicat les ofertes perquè els clients deixin el PVPC i es passin al mercat lliure. Ja són més de 12 milions els que ho han fet. Descomptes en la potència contractada, en el consum o quotes fixes a costa de pagar una mica més... Aquestes són algunes de les ofertes, que en algun cas poden contenir alguna trampa com ara compromisos de permanència o quotes per a serveis addicionals. La CNMC cuenta amb un comparador, igual que l'Organització de Consumidors (OCU), entre altres.
Entre l'oferta més cara i la més barata per a una família amb 4,4 kW contractats i un consum anual de 2.234 kWh hi ha una diferència del 23%; és a dir, 134 euros anuals o 11,12 al mes. Si la potència és de 6,6 kW i el consum anual de 4.800 kWh, la diferència és del 18,5%, 201 euros anuals o 16,75 de mensuals.
COMPETÈNCIA
Notícies relacionadesPepeenergy defensa Holaluz
Firmes com Pepeenergy (només per a clients de Pepephone) diuen sense embuts que volen treure clients a Endesa o Iberdrola. Al mirar de donar-se d'alta fins i tot alerten els que procedeixen de la catalana Holaluz.com que ho reconsiderin. «No és bo que Pepeenergy li prengui un sol client a Holaluz. Això no canvia les coses», afirmen. L'empresa justifica que s'ha llançat malgrat que el «marc competitiu fa gairebé impossible» fer negoci, gràcies al fet que tenen altres activitats rendibles. La meta és que un dia «es pugui competir de veritat».
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"