¿Quant pagaré per la llum?

La CNMC té una eina per estimar a quant puja la factura del consumidor amb tarifa regulada

1
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / BARCELONA

El model de facturació horària de la llum complica molt preveure el que es pagarà al rebut. Al voltant del 40% de la factura de la tarifa regulada o preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) està subjecta als vaivens del mercat. A partir d'aquest dijous el sistema afecta més de sis milions d'usuaris amb PVPC i un comptador intel·ligent a punt per a la telegestió.

A la resta, sis milions més (pot ser que tinguin aquest tipus de mesurador però que aquest encara no estigui preparat per a la telegestió o que encara no se l'hagin canviat. Existeix un calendari d'implantació gradual que es prolonga fins al 2018. Se'ls aplica un patró mitjà de consum segons el seu tipus de tarifa. La més habitual és la 2.0, sense discriminació horària.

A més hi ha altres 12,4 milions d'usuaris que estan en el mercat lliure, bé conscientment o com a conseqüència d'argúcies comercials de les companyies o de les subcontractes d'aquestes per captar clients.  

Notícies relacionades

Una de les vies que té l'usuari en aquestes circumstàncies per estimar el que pagarà és accedir diàriament als preus del mercat l'endemà, que es publica a la web de Red Eléctrica a partir de les 20.30. A més, hi ha companyies que ofereixen aplicacions per fer-ho. I la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) va posar fa uns mesos també una eina a disposició dels usuaris, que ara adquireix una importància més gran.

Al seu torn existeix un comparador de la mateixa CNMC amb què es pot tenir una idea de les ofertes existents al mercat lliure. Aquesta és una opció per la qual aposten les elèctriques. En uns casos a través de quotes  fixes mitjançant les quals es guanya en previsibilitat per part de l'usuari, però a costa de pagar una mica més; i en altres mitjançant tècniques comercials amb descomptes en el terme fix de la factura o en els quilowatts (kW) consumits.