NOU REBUT ELÈCTRIC
¡Compte amb la llum, són les 7!
Les companyies comencen demà a facturar per hores a més de sis milions d'usuaris
Només 10 milions de consumidors tenen comptador intel·ligent, a la resta se’ls aplicarà una estimació. /
Matí, tarda, nit. Primera hora, última... Són factors que hauran de tenir en compte els usuaris d'electricitat subjectes a tarifa regulada (preu voluntari per al petit consumidor) a partir d'aquest dijous, quan entra en vigor de forma efectiva la facturació horària. Però el canvi, que afecta al voltant del 40% del rebut, no arriba a tots els clients.
EINA
Comptador intel·ligent a punt per a telegestió
Dels 13 milions d'usuaris amb tarifa regulada (PVPC) a tot Espanya, al voltant del 45% ja disposen d'un comptador intel·ligent preparat per a la telegestió. A aquests, les distribuïdores els facturaran els consums des del 31 d'agost passat per hores. Entre les tres grans distribuïdores sumen més de sis milions de clients que compleixen aquests requisits. Al voltant de 2,5 milions són d'Endesa, 1,7 milions de Gas Natural i 1,8 milions, d'Iberdrola. La normativa vigent estableix un calendari progressiu d'implantació d'aquest tipus de mesuradors, la pedra angular del sistema, que culminarà el 2018. A la resta d'usuaris, encara que tinguin el PVPC i instal·lat un comptador d'aquest tipus però encara no preparat per a la telegestió, se'ls seguirà aplicant un patró diari mitjà de consum que calcula Red Eléctrica (REE), com fins ara. Les elèctriques aprofiten al seu torn per llançar ofertes perquè els usuaris es passin a contractes bilaterals de lliure mercat. Ja ho han fet més de 12 milions, unes vegades de manera conscient i altres amb estratagemes comercials.
EFECTE
Un total de 24 preus al dia i 720 al mes
El sistema, que va ser ideat a corre-cuita pel Ministeri d'Indústria després de disparar-se la subhasta elèctrica trimestral el desembre del 2013, deixa subjecte a la volatilitat del mercat (24 preus al dia i 720 al mes) una part del rebut. Aquesta suposa al voltant del 40% del preu total que es paga. La improvisació va fer que la nova modalitat no pugui aplicar-se fins més d'un any després d'aprovar-se. A través de la pàgina de REE i altres aplicacions, cada dia el consumidor pot accedir als preus del quilowat (kW) cada hora. En general, el cost més alt sol ser quan hi ha més demanda. Entre l'hora més cara del 29 de setembre (les 7 del matí) i la més barata (12 de la nit) hi havia un 13% de diferència de preu. Però varia diàriament. Un dels problemes és que el mercat majorista, sobre el qual s'edifica tot el sistema de preus, és un oligopoli. De fet, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència ha iniciat una anàlisi del mercat de generació per detectar «beneficis extraordinaris» i «avantatges competitius» de les elèctriques.
CONSUM
De l'aire condicionat
a la calefacció
El marge més gran d'estalvi l'aporten dispositius com l'aire condicionat a l'estiu i la calefacció (si és elèctrica) a l'hivern. Amb tot, l'electrodomèstic que més consumeix en una llar és el frigorífic, que suposa més del 30% total, i sol estar sempre en marxa, de manera que difícilment s'utilitzarà segons el preu del kW cada hora. El segueixen la tele (12%), la rentadora (11,8%) i l'stand-by (10), és a dir, deixar els dispositius en repòs, no apagats totalment.
COST
Un estalvi de tot
Notícies relacionadesjust un euro al mes
La facturació horària tot just permetrà un estalvi d'un euro al mes. Una família gasta de mitjana uns 1.000 euros a l'any en electricitat (82,5 euros al mes). La possibilitat de rebaixes mitjançant canvi d'hàbits aprofitant la facturació per hores tot just afecta la part de 30 euros subjecta al mercat. La resta són impostos i els costos regulats. En aquests últims hi ha la part fixa que es paga pels kW contractats de potència. De fet, si tenen més dels necessaris contractats, es poden estalviar 4,3 euros al mes (51,6 euros a l'any) per cada tram de potència que es redueixi. La llar mitjana té contractats 3,9 kW i consumeix uns 200 kWh al mes.
- La nadinemania conquereix el món de l’òpera
- Electricitat Causes de l’apagada i solucions perquè no es repeteixi: els experts vaticinen què passarà a partir d’ara a Espanya
- Un policia de Badalona serà jutjat per falsejar quilometratge
- Del 'chemsex' al 'slam': creix l’ús de drogues per via intravenosa durant les relacions sexuals
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Apagada Què ens passa amb la fi del món?
- Referent social Mor Enric Morist, el somriure enmig del desastre
- Enquesta flaix Gairebé un 60% dels espanyols veuen «insuficient» la informació del Govern durant l’apagada, segons el CIS
- El moment del vi Falset obre la temporada primaveral de fires i mostres vinícoles a Catalunya
- Entrevista Carlos Brull, alcalde de Falset: "No pot ser que molts restaurants de Catalunya no tinguin vi català"