JORNADES DE SITGES

El Cercle d'Economia inclou Rivera entre els ponents, juntament amb Rajoy, Mas, Sánchez i Junqueras

Antón Costas demana als empresaris que posin el focus en la productivitat i abandonin les retallades salarials

2
Es llegeix en minuts
SALVADOR SABRIÀ / BARCELONA

Els canvis polítics Espanya Catalunya tindran el seu reflex a la Reunió del Cercle d'Economia, considerada un dels fòrums de debat econòmic amb més prestigi. Per primera vegada un polític d'un partit sense poder institucional hi participarà com a ponent. Serà Albert Rivera, president de Ciutadans, que se sumarà a la llista de polítics que hi intervindran, que inclou el president del Govern, Mariano Rajoy; al de la Generalitat, Artur Mas, el secretari general del PSOEPedro Sánchez, i el president d'ERCOriol Junqueras. El president del Cercle, Antón Costas, ha explicat que era una manera d'adaptar-se als nous temps polítics, i ha justificat que no s'hi hagi convidat ningú de Podem perquè la part política de les jornades ja estava molt carregada i a més se'ls convidarà en altres fòrums dedicats precisament al debat polític organitzats per l'entitat.

Precisament un dels objectius de la 31a Reunió  del Cercle d'Economia, que se celebrarà els dies 28, 29 i 30 de maig, la setmana posterior a les eleccions municipals, serà exposar als polítics la necessitat que l'economia tingui molta més presència en els seus programes i propostes. En la sessió d'aquest any, sota el títol 'Per consolidar la recuperació', també hi intervindran el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, el vicepresident del Banc Central Europeu Vítor Constancio, el Governador del Banc d'Espanya, Luis María Linde, i els consellers Andreu Mas-Colell i Felip Puig, a més d'empresaris de diversos àmbits. 

Costas ha destacat que una de les fórmules perquè aquesta recuperació es consolidi és que arribi a tots els àmbits, i per això els empresaris haurien de "canviar el focus" i passar de buscar millores només de competitivitat a base de rebaixes salarials a apostar per altres mesures que incrementin la productivitat. A més, perquè la sortida de la crisi es consolidi els partits també haurien de posar més atenció a les mesures econòmiques en les seves campanyes. "L'eficàcia de les mesures té molt a veure amb la legitimitat social que tinguin aquestes polítiques", ha recalcat.

Notícies relacionades

El Cercle prepara un document d'opinió que servirà de base per als debats de la reunió de Sitges, que es presentarà el dimarts 26 de maig, que recollirà moltes d'aquestes propostes de canvi de focus de les empreses i també una crida a lluitar amb més decisió contra la corrupció "tant per imperatiu econòmic com per dotar la política de legitimitat social", ha destacat Costas.

En aquesta ocasió, el debat sobiranista no està present en el programa de les jornades. Costas ha reiterat que el Cercle no es pronunciarà, "perquè no li correspon", a favor o en contra de la independència i, a preguntes dels periodistes, ha sentenciat que "eleccions i plebiscitàries són dues paraules una mica contradictòries", en referència a la convocatòria de comicis per al Parlament de Catalunya el setembre vinent.