INVESTIGACIÓ DEL CRIM ORGANITZAT

BPA afronta possibles causes judicials a Andorra i als EUA

Els directius del banc podrien ser perseguits en tribunals nord-americans

La fiscalia del Principat obre diligències pel presumpte delicte de blanqueig

4
Es llegeix en minuts
OLGA GRAU / BARCELONA / RICARDO MIR DE FRANCIA / WASHINGTON

El setge s'estreny a la Banca Privada d'Andorra (BPA) després que el Departament del Tresor dels EUA fes públic dimarts un demolidor informe en què acusa directius del banc andorrà de facilitar durant anys el blanqueig de diners procedent del crim organitzat. Concretament, s'atribueix a l'entitat propietat de la família Cierco la creació de societats fantasma i tota mena de mecanismes per blanquejar diners de les màfies russa i xinesa, de la companyia Petróleos de Venezuela (PDVSA) i del càrtel de la droga de Sinaloa. L'informe dels EUA va provocar la immediata intervenció de BPA per part del Govern d'Andorra dimarts.

La Fiscalia del Principat va avançar ahir que obrirà diligències per les presumptes irregularitats atribuïdes a directius de BPA, segons va confirmar el ministre de Finances i Funció Pública i portaveu del Govern, Jordi Cinca. Després de la reunió del Consell de Ministres, el responsable de Finances va afirmar que des d'Andorra es prendran «les mesures que calgui amb independència del que facin els Estats Units».

A més a més d'Andorra, els executius de BPA podrien ser també perseguits judicialment als tribunals dels Estats Units, segons fonts del Tresor i experts consultats per aquest diari. Encara que el banc andorrà no té seu als Estats Units, existeixen precedents amb un estatus jurisdiccional semblant.

PRECEDENTS ALS EUA/ Fa dos anys, la fiscalia nord-americana va presentar càrrecs contra el fundador de Liberty Reserve i set dels seus treballadors, després que el Tresor la inclogués en la seva llista d'entitats dedicades al blanqueig de diners. La companyia es dedicava a la transferència on line de divises i va ser acusada de realitzar operacions il·lícites per al narcotràfic i la pornografia infantil per valor de 6.000 milions de dòlars.

Llavors la cooperació espanyola va resultar crucial. El seu propietari, Arthur Budovsky, de Costa Rica, va ser detingut a Espanya i extradit més tard als EUA. La seva firma no només va acabar dissolta, sinó que tant Budovsky com els seus col·laboradors s'enfronten ara a una pena màxima de 30 anys de presó i una indemnització per danys i perjudicis de 25 milions de dòlars.

«Segur que el Departament de Justícia mirarà de portar els banquers andorrans davant la justícia, encara que primer el Tresor determinarà si tanca al banc les portes del sistema financer nord-americà», assegura Kevin Petrasic, soci de la firma d'assessoria bancària Paul Hastings, que durant més de dues dècades va treballar a les agències de supervisió del Tresor.

En el cas de BPA, les autoritats espanyoles van aturar el mafiós rus Andrei Petrov i el xinès Gao Ping, dos dels noms que apareixen a l'informe del Tresor. En aquest text es diu que van pagar «suborns» i «comissions exorbitants» als directius del banc perquè els ajudessin a blanquejar els diners.

Un dels portaveus del Tresor no va voler ahir revelar detalls sobre la possible cooperació espanyola. «No puc fer comentaris sobre els procediments de la investigació», va afirmar Steve Hudak, portaveu de Fincen, l'agència encarregada d'investigar crims financers.

L'Institut Nacional Andorrà de Finances (Inaf), organisme supervisor del sistema financer, va decidir mantenir de moment els directius de BPA i el consell d'administració, tot i que sota la tutela dels interventors. També es va obrir un procediment sancionador per poder investigar a fons els fets en estreta cooperació amb la Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (Uifand), organisme independent que coordina la lluita contra el blanqueig de capitals i el finançament del terrorisme.

CAOS A ANDORRA/ El petit país dels Pirineus va viure ahir una jornada frenètica. La intervenció de la BPA ha generat una greu crisi de reputació en un sector que suposa el 19% del PIB del Principat i està format per cinc grups bancaris en aquest ordre d'importància per gestió d'actius totals: Andbanc, Crèdit Andorrà, Banca Mora, BPA i Banc Sabadell d'Andorra.

Notícies relacionades

Un alt executiu d'un banc andorrà va definir ahir com «una patacada» monumental l'informe del Tresor dels EUA. «Fa sis mesos va explotar el cas Pujol i ara l'escàndol del presumpte blanqueig de capitals de BPA, això mai havia passat en la història de la banca andorrana ni espanyola i ens perjudica molt a la resta». Aquest directiu afirma també: «No existeixen precedents de bancs intervinguts a Europa per blanqueig de capitals en casos tan greus».

Segons diverses fonts consultades de l'alta direcció de bancs competidors de BPA, que demanen no revelar la seva identitat, hi ha una gran incertesa sobre el que passarà en els pròxims dies. Malgrat que la directora de l'Inaf, Maria Cosan, va lamentar ahir que la nota del Tresor sigui «poc precisa», fonts pròximes a l'Executiu donen per fet que existeix una cooperació reforçada entre Andorra i els Estats Units per investigar els presumptes delictes de BPA i no es descarten accions contundents.