ESCÀNDOL FINANCER

Els usuaris de les targetes b de Caja Madrid defensen les seves despeses i la fiscalia reclama els diners gastats més un terç

El ministeri públic ha demanat que sis dels 10 imputats que han declarat assumeixin solidàriament la fiança que Andreu va imposar a Blesa i Rato

2
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS / MADRID

La fiscalia exigeix que cada un dels 27 imputats pel cas de les targetes b de Caja Madrid dipositi els diners gastats amb la seva targeta 'black' més un terç legal per fer front a la responsabilitat civil per gastar un total de 15,2 milions d'euros. Davant d'aquesta petició, els imputats han defensat aquest dilluns les seves despeses davant el jutge a l'entendre que aquestes formaven part de la seva retribució en espècie o atribuïbles a despeses de representació, i en qualsevol cas un 'costum' arrelat a l'entitat financera. 

Aquest matí han comparegut 10 dels 27 imputats per haver usat les targetes 'black' de Caja Madrid i fins i tot en l'època en què aquesta entitat va estar presidida per Miguel Blesa alguns d'aquests exconsellers han declarat davant el jutge Fernando Andreu que se'ls trucava perquè gastaven "poc", com ha reconegut Pedro Bedía, que va gastar 78.200 euros amb la seva targeta b. Mentrestant, al carrer, una trentena de preferentistes de Bankia han rebut amb crits de "xoriços", "lladres" o "delinqüents" els que anaven a declarar.

AMB TERCEIRO

Altres punts en què han coincidit els declarants és que existeixen dues etapes en l'ús d'aquests diners de plàstic. En l'època de Jaime Terciero eren per a despeses de representació i fins i tot se'ls va suggerir que fossin prudents amb el seu ús. Malgrat això, en aquestes despeses se'ls va explicar que podien incloure compres de llibres, obsequis per a tercers, sopars, dinars, restaurants, hotels i despeses en roba perquè se'ls exigia que assistissin als consells vestits amb americana i corbata.

AMB BLESA

Tot això va canviar quan Blesa va arribar el poder. A partir d'aquest moment, hi va haver barra lliure. Els usuaris d'aquestes targetes podien gastar els límits mensuals de les seves targetes sense haver de justificar les seves despeses. També podien treure diners dels caixers, encara que alguns no ho van fer al no disposar del pin per fer aquesta operació. Per exemple, José Antonio Moral Santín d'IU va anar 700 vegades al caixer i va disposar de més de 400.000 euros.

Notícies relacionades

Una altra de les novetats d'aquestes declaracions és la coincidència d'alguns exconsellers a assenyalar que Caja Madrid els permetia usar durant tres mesos aquest plàstic quan eren cessats perquè era "un ús i costum". Així mateix, tots han reconegut que no han tributat a Hisenda per aquestes despeses perquè pensaven que era l'entitat la que ho feia en el seu nom.

El fiscal Alejandro Luzón ha sigut especialment dur en els interrogatoris, segons fonts presents en la declaració. I el jutge Andreu ha recorregut a la ironia per intentar comprendre "l'embolic" d'aquestes targetes. La fiscalia ha demanat que sis dels 10 imputats que avui han declarat assumeixin solidàriament la fiança que Andreu va imposar a Blesa i Rato l'any passat, que va arribar als 15 milions d'euros.