HISTÒRIES MÍNIMES

Amor cuinat

Núria Arnau va deixar la publicitat per ser xef per encàrrec per a grups de famílies o amics

Núria Arnau va començar a oferir tallers de cuina a domicili fa uns mesos, però en els últims dies ha augmentat la demanda com a regal. Les seves curioses receptes i les habilitats comunicatives hi han ajudat.

Núria Arnau.

Núria Arnau. / ALBERT BERTRAN

3
Es llegeix en minuts
EVA MELÚS / BARCELONA

Un màster de Creixement Personal i Lideratge li va servir a la publicista Núria Arnau (27 anys) per fer-se una de les preguntes més importants de la seva vida. «Em van preguntar quin era el meu somni i vaig respondre que cuinar. Va ser una espècie de revelació espontània, un punt i a part», explica. El setembre del 2011 es va acomiadar de la seva agència i va emprendre un viatge iniciàtic i en solitari de 10 mesos amb principi i final a Bangkok (Tailàndia). Quan va tornar va crear Amor Cuinat, un servei de xef a domicili amb receptes a imatge i semblança del seu propi periple personal i dels seus viatges. 14 mesos i 74 amors cuinats (serveis) després, el futur és encoratjador.

Arnau es mou amb la perseverança i la il·lusió de qui sent que ha trobat el seu lloc al món. «Des que em vaig decidir no han deixat de passar-me coses bones. És com si tot encaixés», assegura. Ella sempre va estar envoltada de bons cuiners. De petita li encantava ajudar la seva padrina a la cuina al seu Bell-lloc d'Urgell (Lleida). «Com me'n recordo de la seva cassola de cargols amb espinacs

El seu germà gran, el Xavier, va estudiar alta cuina i ara treballa com a xef en un complex turístic de les Illes Verges i la seva parella és Jaime Santianes, xef del Tragaluz, format a Londres, Milà, París i a El Bulli de Ferran Adrià. «No en tens ni idea», li va dir Santianes a la seva nòvia quan de sobte va sortir amb la història que volia ser cuinera. «Però és que sé que és el que realment em fa feliç», va contestar ella. Res li va fer canviar d'idea.

Quan al màster li van preguntar com es veia d'aquí sis mesos va tornar a utilitzar el seu ressort automàtic per contestar que viatjant sola. Va preparar la motxilla i els seus estalvis per fer cursos de cuina i aprendre receptes a Tailàndia, Cambodja, Sri Lanka, Laos i Nova Zelanda. Entre aquestes escales va parar dos mesos en un petit poblet australià, on va cuinar per a una família a canvi d'allotjament. «Vaig rebre molt agraïment i em vaig trobar en un lloc molt tranquil, amb molt temps lliure per pensar. Va ser el punt on vaig acabar de despertar i vaig decidir que el que realment m'agradaria fer seria cuinar a casa de la gent», explica.

Inversió mínima

No era necessària una gran inversió per posar en marxa una empresa com la que tenia al cap. El primer era un bon nom. Amor cuinat, l'elegit, era el que ella pretenia oferir. Els contactes de la seva vida anterior com a directora de comptes en una agència publicitària li van servir per posar en marxa una web (www.amorcuinat.com) amb molt bona imatge. Al programador li va pagar «un preu simbòlic» i amb el director d'art va fer un intercanvi. «Pel seu aniversari li vaig preparar un sopar per a 15 persones».

Gairebé al principi, el 21 de novembre del 2013, Arnau va aparèixer al programa Cuines de TV-3. «Vaig tenir 700 visites a la web aquell mateix dia. Va ser molt bonic, perquè encara hi ha gent que se'n recorda de mi», explica. La seva recepta d'hamburguesa de tofu amb quinoa, verdures i curri ha estat inclosa fa uns dies en un llibre que recopila les 79 millors receptes de quatre anys de programa.

No ha estat l'únic reconeixement. El primer premi del concurs de cuina Demos la vuelta al día la va portar durant un mes a formar-se als fogons del Coque de Madrid, el restaurant amb estrella Michelin que lidera Mario Sandoval. «Vaig aprendre molt i vaig estar molt a gust, però prefereixo cuinar en una casa. És diferent», explica.

Notícies relacionades

Els seus menús costen entre 28 i 32 euros per persona, depenent del nombre de comensals. Ella hi posa els ingredients i la feina. I el client hi aporta les begudes, la seva cuina i la conversa. «M'encanten les cases on hi ha nens. M'he trobat amb alguns de 8 o 9 anys que ajuden a emplatar. Ens ho hem passat molt bé», assegura.

Ara el xef Santianes no podria estar més orgullós de la seva nòvia, que explica la seva història i els seus viatges a cada plat. El baozi xinès que a l'Àsia es farceix de pollastre i verdura, ella l'alimenta del sabor mediterrani de la fideuà i tinta de calamar amb una xeringa d'allioli i safrà o la seva sopa tailandesa s'amaneix amb castanyes.