FORMACIÓ DE L'EXECUTIU COMUNITARI

Cañete, nou comissari europeu de Clima i Energia

La cartera no és de les més importants de la CE, però interessa a Espanya per futurs projectes

Miguel Arias Cañete (PP) durant el míting de tancament de la campanya electoral per a les europees.

Miguel Arias Cañete (PP) durant el míting de tancament de la campanya electoral per a les europees. / ALBERTO MARTÍN / EFE

1
Es llegeix en minuts

El president electe de la Comissió Europea, el conservador luxemburguès Jean-Claude Juncker, ha adjudicat aquest dimecres a Miguel Arias Cañete la cartera de Clima i Energia en el pròxim Executiu comunitari.

La cartera d'Energia no està entre les més importants, però ha anat guanyant protagonisme en els últims anys pel conflicte del gas entre la UE i Rússia. A més, interessa especialment a Espanya per impulsar la construcció d'interconnexions que permetin convertir la península Ibèrica en alternativa a Moscou.

Espanya ha ostentat en els últims 15 anys carteres molt importants a la Comissió, com la de Competència que ara ocupa Joaquín Almunia o la d'Afers Econòmics en els dos Executius comunitaris anteriors.

Examen a l'Eurocambra

Juncker té previst reunir el seu equip dijous i divendres en un seminari informal. A continuació, cada comissari s'haurà de sotmetre a un examen a l'Eurocambra en la comissió parlamentària que li correspongui. Les audiències estan programades per a finals de setembre.

Notícies relacionades

Els socialistes espanyols ja han avisat que Cañete tindrà difícil passar l'examen per les seves "declaracions masclistes" durant la campanya electoral. Però l'exministre d'Agricultura no preveu problemes perquè ja es va disculpar i va explicar que aquestes declaracions no responen a la seva manera de pensar.

El Parlament es pronunciarà sobre la votació en el seu conjunt en una votació que està prevista a l'octubre. Si es compleix el calendari, el nou Executiu comunitari començarà a treballar l'1 de novembre.